Makron menja francusku politiku o Siriji

N1info 14.07.2017 19:04
Makron menja francusku politiku o Siriji


Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da želi da se osnuje "kontakt grupa" koja bi pripremila Siriju za stanje po završetku rata, što je nastavak njegovog redefinisanja francuske politike o toj zemlji.Makron očekuje "stvaranje dugoročne političke stabilnosti u Siriji" i obećao je "konkretnu inicijativu pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN u narednim nedeljama".

"Iniciraćemo osnivanje kontakt grupe koja će efikasno moći da izgradi inkluzivna rešenja kada se rat završi", rekao je juče francuski predsednik i dodao, bez ulaženja u detalje, da bi tu kontakt grupu činile stalne članice Saveta bezbednosti, zemlje regiona, predstavnici vlade u Damasku i opozicije.

Frans pres navodi da je to jasan znak promene francuske politike u Siriji.

Francuski predsednik je izjavio da želi "dugoročno političko rešenje" i da predstavnici predsednika Sirije Bašara el-Asada treba da učestvuju u razgovorima. On je dodao da Asadov odlazak sa vlasti nije preduslov za francusko učešće u razgovorima.

"Imamo jedan glavni cilj: uništenje terorista, svih terorističkih grupa, koliko god to bilo osetljivo", rekao je Makron posle sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Od početka rata u Siriji 2011. godine grupe zemalja uključenih u sukob su jedna za drugom pokušavale da nađu rešenje za krizu.

Na drugoj strani, u Ženevi se već više od godinu dana pod pokroviteljstvom UN vode pregovori o miru, a najnovija runda je počela u ponedeljak. Specijalni izaslanik UN Stafan de Mistura rekao je da "nije načinjen proboj, ali ima napretka".

Ti pregovori sve više padaju u drugi plan zbog razgovora u Astani, koje su inicirali Rusija i Iran, saveznici predsednika Sirije Bašara el-Asada, i Turska, koja pruža podršku pobunjenicima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak