Počela protestna šetnja radnika Fijata

Danas 14.07.2017 11:51
Počela protestna šetnja radnika Fijata


U kompaniji Fijat automobili u Kragujevcu i dalje je u toku potpuna obustava rada, a nekloko stotina radnika druge smene kenulo je oko 10 časova u protestnu šetnja od fabrike do Skupštine grada, gde će gradonačelniku Radomiru Nikoliću predati pismo za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Njihove kolege iz prve smene nastavili su generalni štrajk u fabrici, kako ne bi trpeli posledice zbog napuštanja fabrike u toku radnog vremena.

Tokom protestne šetnje štrajkači su skandirali “Radnici su robovi”, “Zakone treba poštovati” i nosily transparente na kojima je pisalo “Kapitalizam ne”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Fabrike radnicima” i “Bunt”.

Štrajkači su nezadovoljni zato što Vlada Srbije juče nije usvojila zaključak kojim bi im garantovala da neće snositi posledice ukoliko štrajk bude nastavljen i posle pregovora.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je FoNetu da na jučerašjoj sednci Vlade nije usvojen zaključak koji je bio dogovoren.

Vlada je juče, svesno ili nesvesno, izigrala radnike tako da danas organizujemo protestnu šetnju do Skupštine grada da bi gradonačelniku predali pismo za predsednika države, pošto vidimo da ni Vlada ni ministarstvo nisu realizovali dogovor postignut sa štrajkačkim odborom, kazao je Marković.

On je rekao da se štrajkači nadaju da će biti pronađeno rešenje za njihov štrajk i da će obe strane konačno sesti za pregovrački sto.

Mi se i dalje nadamo i pružili smo ruku državi za uključenje najviše instance, jer je država vlasnik 33 odsto, a Fijat 67 odsto kapitala fabrike. Međutim, kao građani ne dozvoljavamo da Fijat krši propise Srbije. Krenuli smo u bunt s verom da svako ko posluje u Srbiji mora da poštuje njene zakone, poručio je Marković.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna, a traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak