Dačić: Građani treba da znaju dinamiku ulaska u EU

RTS 14.07.2017 11:21
Dačić: Građani treba da znaju dinamiku ulaska u EU


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Srbija ne beži od svoje odgovornosti i da će uraditi ono što je potrebno za otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, ali da građani treba da znaju kakva je predviđena dinamika Evropske unije za prijem novih članica. Istakao je da će Srbija u odnosu sa Makedonijom primeniti princip reciprociteta.Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da u Evropskoj uniji počinju pregovori o budžetu za narednih sedam godina, kao i da je postavljanje pitanja ulaska novih članica u ovom trenutku veoma važno, jer treba znati da li će EU u svom budžetu predvideti sredstva za to.

"Naš narod treba da zna i građani Srbije kakva je dinamika i da li EU računa na naš ulazak i koja bi to bila dinamika. Naravno da niko ne može sada da kaže tačno koja će to godina biti", naveo je Dačić uoči današnjeg susreta predsednika Srbije sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Ukazao je da Srbija ima jednu specifičnost koja otežava njen položaj, a to je da sve što radimo u evropskim integracijama je, na neki način, uslovljeno razvojem dijaloga sa Prištinom. 

Šef diplomatije je istakao da je za Srbiju značajna podrška drugih država na evropskom putu, kao i da će uraditi ono što je potrebno za otvaranje poglavlja.

"Mi sebe ne oslobađamo odgovornosti da otvorimo i zatvorimo poglavlja, a to znači da harmonizujemo naše zakonodavstvo, društveni sistem sa evropskim vrednostima. Ovde govorimo o političkoj odluci koja nakon toga treba da usledi, o tome kada će biti prijem novih članica u EU", kaže Dačić.

Napominje da su Srbija i Crna Gora najviše odmakle u procesu pregovora sa EU, kao i da Srbija u svom evropskom putu mora da štiti nacionalne interese.

"Nama je potreban srpski put u Evropsku uniju", napomenuo je ministar.

Odgovarajući na pitanje da li Samit u Trstu vidi kao zamenu za evrointegracije, Dačić kaže da se Srbija ne plaši regionalizacije.

"Neke druge zemlje koje potiču iz naše bivše zemlje se plaše da to nije neko obnavljanje Jugoslavije", tvrdi Dačić.

Smatra da je potrebno da zemlje regiona otvoreno sarađuju i iznose stavove, kao i da će to doprineti jačanju odnosa.

"Regionalizacija nije zamena za EU, već treba samo da pomogne da brže uđemo u EU", ukazao je Dačić. 

Kada je reč o Samitu u Trstu u kome je Srbija potpisala veliki broj sporazuma, Dačić kaže da je to dokaz da Srbija ozbiljno radi i da naša vlast dobro radi na planiranju projekata na osnovu kojih dobijamo sredstva.

Zahvalio je evropskim liderima, posebno nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, što su podržali Samit u Trstu.

Govoreći o odnosu Srbije i Makedonije, Dačić je naglasio da je jasna situacija da u međunarodnim odnosima postoji princip reciprociteta.

"Spadam u red onih koji misli da je makedonski narod jedan od najbližih naroda srpskom narodu, ali ponašanje makedonskih vlasti prema Srbiji u odnosu na srpske državne interese nije bilo adekvatno", naveo je Dačić.

Podsetio je da je Srbija priznala Makedoniju, iako se Makedonija u međunarodnim forumima vodi kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. 

Istakao je da je Srbija tim stavom naljutila Grčku, a od Makedonije dobila priznanje nezavisnosti Kosova.

"Moj stav je jasan – kako vi prema nama, tako mi prema vama. Svako mora da vodi računa o svojim postupcima. Pružili smo ruku svima, ipak ja kao šef diplomatije ne mogu da kažem da ću poštovati hrišćanske odredbe da treba da "okrenemo i drugi obraz"", zaključio je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak