Avantura u kanjonu reke Gradac

Novosti 14.07.2017 11:03
Avantura u kanjonu reke Gradac


Osvežavajuća šetnja stazama i vodama valjevskog krajaKANjON reke Gradac, čiji se slapovi iskre na belim oblucima pod živopisnim liticama nadomak Valjeva, mesto je na kome treba provesti bar jedan vikend tokom leta. U zavisnosti od toga da li ste skloni gastronomskim uživanjima ili aktivnom odmoru, možete da izaberete deo toka u kome ćete provesti vreme.

Od ušća reke Gradac u Kolubaru kod nove velike bele Crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u centru Valjeva, sledećih nekoliko kilometara uzvodno vode i pešačka staza i asfaltni put, uz koje se kraj obale nižu restorani sa specijalitetima zapadne Srbije. Tamo gde prestaje asfalt, počinje raj za ljubitelje aktivnog odmora, koji u ovo doba godine mogu da sa uživanjem gaze kroz bistru reku, koja je inače vrlo hladna.

Najzanimljiviji je uzvodni deo klisure gde se u prirodnim bazenima može kupati, pa kamperi tu često logoruju. Najlepši deo kanjona su Vratoca, proširenje klisure pod visokom liticom zvanom Šareno platno. Ona je deo brda Branig, na koje se rado penju posetioci da vide Jerinin grad, kako je narod nazvao ostatke kula i hramova velikog vizantijskog i srpskog srednjovekovnog grada.

Posetioci ne žale truda da pregaze reku i vijugavom stazom se popnu kraj iskopina na dugu čistu kosu s koje je pogled na kanjon i Valjevske planine najlepši.

Uzvodno od ovog prelepog mesta nalazi se nekoliko uređenih izletišta, a zadivljujuće je što nigde nema smeća, uobičajenog za naše krajeve.

Uzvodna šetnja kanjonom Gradca obično se završava obilaskom manastira Ćelije i Lelić, u čijoj se blizini nalazi, na 14 kilometara od ušća u Kolubaru, izvor reke Zelenika. Mnogi posetoci koji ne žele da prepešače celu stazu od grada do izvore prelaze svojim vozilom ili jeftinim taksijem oko sedam kilometara od Valjeva do manastira Ćelije, odakle prave kružnu šetnju do Šarenog platna i Jerininog grada na Branigu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak