"Rat" Londona i EU: Sat vam otkucava...

B92 14.07.2017 08:20
"Rat" Londona i EU: Sat vam otkucava...


Britanija bi mogla lako da izdrži plaćanje velikog finansijskog ceha za izlazak iz Evropske unijeTo je saopštio nadzorni organ za državne finansije Ujedinjenog Kraljevstva.

Račun, koji bi prema navodima zvaničnika EU mogao da dostigne 100 milijardi evra (115 milijardi dolara) u bruto iznosu, ne bi predstavljao "veliku pretnju" fiskalnoj održivosti, navela je Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR) u izveštaju o fiskalnim rizicima sa kojima se suočava Britanija, prenosi agencija "Blumberg".

"Za dugoročni rast privrede Ujedinjenog Kraljevstva bitnije su implikacije od drugih sporazuma sa EU i ostalim trgovinskim partnerima", ocenjuje OBR.

"Ako bruto domaći proizvod (BDP) i primanja budu rasli tokom narednih 50 godina samo za 0,1 procentni poen sporije nego što je projektovano, a rast rashoda ostane isti, udeo duga prema BDP-u bi bio povećan za oko 50 procentnih poena", piše u izveštaju.

Račun za Bregzit je glavni "kamen spoticanja" u pregovorima o "razvodu" između Londona i Brisela, a zvaničnici EU insistiraju na tome da Britanija, između ostalog, mora da izmiri svoje finansijske obaveze pre nego što počnu preliminarni razgovori o trgovinskom sporazumu.

Ujedinjeno Kraljevstvo se nada da će zaključiti trgovinski sporazum do martu 2019. godine, kada zvanično izlazi iz EU.

Dve strane su se ponovo sukobile po tom pitanju ove nedelje, nakon što je britanski šef diplomatije Boris DŽonson rekao da su neki od pomenutih iznosa "preterani" i da lideri EU "mogu samo da prizivaju" taj novac, na šta je Majkl Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit, odgovorio u istom maniru da "ne čuje nikakvo prizivanje, već samo otkucavanje sata", preneo je "Blumberg".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak