Kinezi kupili "Lotus"

PoslovnoJutro 13.07.2017 13:59
Kinezi kupili "Lotus"


Kineska automobilska kompanija "Džili" potpisala je nedavno konačni ugovor o preuzimanju 49,9 odsto akcija u malezijskoj gubitaškoj automobilskoj kompaniji "Proton", pa je tako postala vlasnik i čuvenog proizvođača supertransportskih automobila iz Engleske - "Lotusa".To je usledilo samo 30 dana otkako su "Džili" i "DRB - Hicom", malezijski konglomerat koji drži 100 odsto akcija "Protona", postigli preliminarni dogovor, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

- Ugovor je procenjen na 460,3 miliona ringita (108 miliona dolara), a uključuje "Džilijevu" injekciju kapitala od 170,3 miliona ringita (39,7 miliona dolara) u "Proton" i u njegovu platformu sportskih vozila SUV Boyue - izjavio je generalni direktor kompanije "DRB - Hicom" Sajed Fajsal Albar na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj nakon ceremonije potpisivanja ugovora.

Prema tom ugovoru, "Džili" je takođe kupio 51-procentni udeo u britanskoj automobilskoj kompaniji "Lotus", koja je u vlasništvu "Protona".

Prioritet "Džilija" je, prema rečima direktora kompanije Lija Šufuja, da "Protonu" i "Lotusu" vrati status profitabilnih preduzeća. Direktor "Džilija" je, takođe, najavio da će razmotriti proizvodnju "lotusa" u Kini.

Kompaniju "Lotus" osnovao je 1952. godine legendarni britanski inženjer i konstruktor ser Kolin Čepmen.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak