Građani Palilule dobiće murale na svojim zgradama

Press 13.07.2017 12:28
Građani Palilule dobiće murale na svojim zgradama


Murali su, kako kaže Jovičić, birani iz galerije Matice srpske iz Novog Sada, a u izboru samih portreta učestvovali su građani.U okviru projekta “Outhings” u saradnji između opštine Palilula i Francuskog instituta danas je na fasadi zgrade u toj opštini francuski umetnik Žilijen de Kazabijank počeo da radi na muralu, a još 19 zgrada te opštine dobiće svoje murale, poručio je predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Murali su, kako kaže Jovičić, birani iz galerije Matice srpske iz Novog Sada, a u izboru samih portreta učestvovali su građani.

– Prikupili smo saglasnost od sugrađana koji su davali ideje šta bi voleli da vide na svojim zgradama i samim tim ovo će postati galerija na otvorenom gde ćemo mi od septembra praviti određene ture na kojima ćemo decu provoditi i pokazavati im murale – izjavio je Jovičić.

Portret na zgradi koji su građani Palilule birali da bude naslikan delo je srpskog slikara Pavela Đurkovića i predstavlja Jelisavetu Vasilijević suprugu poznatog zemunskog trgovca Vasilija Vasilijevića dobrog prijatelja Vuka Karadžića. Jovičić je naveo da su dimenzije porteta 14×5, kao i da je to najveći portet od planiranih portreta koji će biti naslikani na još 19 zgrada.

Trajnost murala je preko deset godina, navodi Jovičić, međutim, kako kaže, on očekuje da će trajati i 15 godina, jer će murali biti crtani novom tehnikom i novim bojama koje se koriste i u ostalim metropolama. Jovičić je rekao da je Žulijen nešto slično radio i u Tokiu i u Njujorku i u Londonu i da njegov dolazak, kao i direktno uključivanje sugrađana u projekat, predstavljaju veliki uspeh za tu opštinu.

Očekuje se, ističe Jovičić, da che projekat da se nastavi i u Novom Sadu. Jovičić je dodao da je opština Palilula rekonstruisala 250 ulaza u soliterima i zgradama. Francuski umetnik Žulijen de Kazabijank rekao je da mu je jedan dan potreban da završi veliki format murala koji je započeo danas.

- U muzejima postoji lepota i poezija na najobičnijem nivou i ja tu lepotu uzimam iz muzeja i vraćam je građanima kojima ona inače i pripada - rekao je Kazabijank.

Zgrada na Kazabijank slika mural nalazi se na Bulevaru Despota Stefana preko puta Centra za kulturu “Vlada Divljan”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak