Počinje peti Boljšoj festival na Mećavniku

Danas 13.07.2017 12:03
Počinje peti Boljšoj festival na Mećavniku


Peti muzički festival "Boljšoj", koji je osnovao Emir Kusturica a koji se održava uz podršku kompanije "Gasprom njeft", počinje danas i trajaće do 15. jula na Mećavniku. Na svečanom otvaranju festivala nastupiće i dečiji hor jedinstvene tradicije "Kolibri".Gosti festivala biće violinista Roman Simović, jedan od vodećih svetskih mecosoprana mlađe generacije Milijana Nikolić kao i violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil, koji će koncerte održati u večernjim satima dok će tokom dana držati master radionice mladim muzičarima.

Druge festivalske večeri premijerni nastup u Srbiji imaće klavirski kvintet Romana Simovića koji je posebno oformljen za Peti festival ruske muzike "Boljšoj". Kvintet čine violinista Robert Lakatoš, violistkinja Milena Simović, violončelista Tim Hju, violončelistkinja Ksenija Janković i pijanista Vladimir Milošević.

Za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije od 13 - 17 godina i 18 - 25 godina, takmičiće se više od 60 studenata i učenika muzike iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Peti Boljšoj festival uneće još jednu novinu u svoj program pod nazivom "Dijalog talenata" u okviru koje će univerzalne "reči" muzike razmenjivati po četiri mlada talenta Rusije i Srbije. Već treću godinu zaredom Simfonijski orkestar Boljšoj koji čine ostvareni muzičari i studenti muzičkih akademija nastupaće pod dirigentskom palicom našeg proslavljenog maestra Srboljuba Dinića. Kao specijalno iznenađenje za učesnike festivala kao i posetioce Mećavnika poslednje večeri festivala, 15. jula, koncert će održati Riblja čorba.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija "Gasprom njeft", jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Pored toga, kompanija "Gasprom njeft" na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak