Antarktik zauvek promenio izgled

Novosti 12.07.2017 21:01
Antarktik zauvek promenio izgled


NASA zabeležila odvajanje dosad najveće sante površine 5.800 kvadratnih metaraSANTA ogromnih razmera - površine 5.800 kvadratnih metara, ili veličine 80 Menhetna - odlomila se od Antarktika. To je potpuno i zauvek izmenilo njegov oblik.

Evropska agencija za istraživanje svemira (ESA) pre dva dana objavila je neverovatan snimak u kojem se jasno vidi ogromna pukotina na Antarktiku. Procep koji se formirao od 2010. godine, sad je doveo do ovog ekološkog presedana. U okean je, naime, pao najveći komad leda koji se odvojio u poznatoj istoriji.

Kako se navodi u saopštenju Univerziteta Svonsi, ploča koja će najverovatnije biti nazvana A68 teška je više od trilion tona. Konačno odvajanje zabeležio je satelit NASA "Akva modis", čije su slike potvrdile i vreme kad se proces završio.

Snimak je napravio veliku pometnju među naučnicima. Pojedini su upozoravali da satelitski snimci Evropske agencije za istraživanje svemira najavljuju ekološku katastrofu.

Ovaj ekološki incident, na sreću, neće uticati na nivo mora. Santa jeste jedna od dosad najvećih i teško je predvideti šta će se s njom desiti, ali profesor Adrijan Lakmen ocenjuje da će se ona razbiti na manje delove koji će u ovoj oblasti plutati narednih nekoliko decenija. Pojedini fragmenti otcepiće se i krenuti na jug, ka toplijim vodama, predviđaju naučnici.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak