Oliver Dulić osuđen na tri i po godine zatvora

N1info 12.07.2017 18:30
Oliver Dulić osuđen na tri i po godine zatvora


Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić proglašen je krivim pred Specijalnim sudom u Beogradu za zloupotrebu položaja i njemu je izrečena kazna od tri godine i šest meseci zatvora.Pored Dulića, krivim su proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić koji je osuđen na tri godine zatvora i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak koji je osuđen na godinu dana zatvora.

U pitanju su nepravosnažne presude i svi optuženi imaju pravo žalbe.

Duliću i Janjiću je izrečena zabrana rada na javnoj funkciji od pet godina, dok je Drobnjaku zabranjeno da bude na funkciji tri godine.

Bivši ministar Oliver Dulić je, kako se navodilo u optužnici, usmeno je naredio svom pomoćniku Nebojši Janjiću da izda lokacijske i građevinske dozvole, iako "Nuba invest" nije imala neophodnu dokumentaciju.

Tužilac je dodao da je Janjić poslušao Dulićev nalog, a da je Drobnjak izdao sporne dozvole 18. septembra 2009. godine.

Mandić je kazao da je takvoj odluci prethodio sastanak u Ministarstvu u julu 2009. godine, kome je pored Janjića i Drobnjaka prisustvovao i pravni zastupnik "Nuba investa".

Izdavanjem dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Time je “Nubi” omogućeno ostvarenje profita više od osam miliona dinara. “Nuba” je stekla dominaciju nad javnim putevima, eksloataciju i povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine a sudjenje je počelo u junu 2015. Tokom procesa, okrivljeni su se izjašnjavali da nisu krivi.

Dulić: Tehničke stvari, ne milioni na Sejšelima

Dulić je rekao da je očekivao oslobađajuću presudu.

U postupku je dokazano da je reč o tehničkim stvarima, a ne o milionima na Sejšelima, kazao je on i dodao da će se žaliti.

Rok za žalbu je 30 dana. Dulić je rekao da se nada da će biti oslobođen, ako "ne pred sudovima u Srbiji, onda će o tome odlučivati sudovi u inostranstvu".

DS: Presuda politički motivisana

Demokratska stranka ocenila je da je presuda bivšem ministru Oliveru Duliću politički motivisana i da joj je prethodila petogodišnja hajka u tabloidima. 

"Presuda koja je doneta bivšem ministru, predsedniku Narodne skupštine i funkcioneru DS danas je samo objavljena, a pre pet godina je kroz režimske tabloide doneta, i sve vreme se iznova donosi", navela je DS.

Ta stranka je saopštila i da "javnost jeste očekivala ovaj ishod zato što je Dulić pet godina satanizovan i više puta već osudjen bez sudjenja, u nameri da se unište glavni politički protivnici ovog režima". 

"Danas se svi koji su učestvovali u obnovi i modernizaciji ove zemlje do 2012. sistematski kriminalizuju i neprestano kleveću u želji da se zemlja vrati u vreme "blagostanja" '90-tih godina", navodi DS.

Ocenjuje se i da je "Srbija danas zemlja u kojoj ne postoje optužnice za afere 'helikopter', Savamalu, ili za katastrofalne propuste državnih službenika za vreme poplava u Obrenovcu".

Ta stranka ukazala je da "zato postoje svakodnevni pritisci i napadi na opoziciju, a najduže i najjače" na DS, kao jedinu opasnost za režim.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak