Potencijal srpske dijaspore veliki, ali neiskorišćen

Blic 12.07.2017 12:06
Potencijal srpske dijaspore veliki, ali neiskorišćen


Razvojni potencijal dijaspore iz Srbije od oko pet miliona ljudi u oko 100 zemalja sveta je veliki, ali još nije rešeno pitanje kako razviti kontinuiranu i uspešnu saradnju sa ciljem da se razvoj iz dijaspore donese kući, ocena je današnjeg skupa o mogućnostima investicaja dijaspore u Srbiju.Studija "Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji", predstavljena u Kući Ujedinjenih nacija, obuhvata niz mogućnosti kako da se doprinos dijaspore značajno uveća, od toga da se pojedincima u inostranstvu olakša da investiraju u Srbiji, osnuju firmu po povratku u maticu i podrže porodicu ili rodbinu u Srbiji u razvoju porodičnog biznisa.

Studija govori o potencijalu saradnje sa srpskom akademskom i poslovnom dijasporom, kroz uporednu analizu pozitivnih primera iz sveta i uspešne priče povratnika.

Na kraju analize dati su zaključci i predlozi unapređenja saradnje kroz mapiranje investicionih planova lokalne samouprave i mapiranje potencijalnih investitora iz dijaspore, kao i unapređenja interresorne koordinacije aktivnosti međunarodnih i domaćih aktera prema dijaspori i intenziviranja konsultacija kroz izučavanje inostranih modela rada sa poslovnom dijasporom.

Studija predstavlja temelj budućem programu čiji je cilj i da doprinese boljem povezivanju institucija i donatora u Srbiji na temu dijaspore i sagledavanju migracione politike kao razvojnog faktora srpske privrede i nauke.

Studija je jedinstvena, jer sadrži iskustva srpskih investitora iz dijaspore, istražuje uspešne konceptualne okvire drugih država i njihovih dijaspora, a zatim ukazuje na konkretna partnerstva i korake koji mogu da se primene u postojećem investicionom okviru.

Takođe, studija nudi konkretne preporuke: kako promovisati kolektivne investicije u infrastrukturu i podržati strateške projekte na lokalnom nivou, pomoći visokoobrazovnom sistemu da se „pomeri“ ka tržištu, a ujedno i omogući da najbolji studenti ostanu u Srbiji i stiču neophodna iskustva u medjunarodnim kompanijama.

Studija je izrađena u okviru globalnog zajedničkog projekta „Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a koji srpovode UNDP i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji Privrednom komorom Srbije (PKS) i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije (MSP RS) zaduženim za pitanja dijaspore.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak