Novi Audi A8 i zvanično

AutoBlog 11.07.2017 22:15
Novi Audi A8 i zvanično


Da se podsetimo, dosadašnji Audi A8 je predstavljen još u decembru 2009. (obnovljen je u septembru 2013. godine), dok je nova generacija ovog automobila (interne oznake D5) promovisana danas, na događaju "Audi Summit" koji se održava u Barseloni.Šira javnost će novu A8-icu zatim moći da bliže upozna u septembru, na sajmu automobila u Frankfurtu.

Kako bilo, treba podsetiti na najavu iz Audija da će novi A8 biti "najlepša luksuzna limuzina" dostupna kupcima. Slike su tu, pa sami zaključite da li su u pravu...

Automobil se bazira na MLB Evo platformi, pri čemu su u konstrukciji pored čelika i aluminijuma korišćeni i magnezijum i ugljenična vlakna.

Uz privlačan dizajn po uzoru na Prologue concept (za izgled je bio zadužen Marc Lichte koji kaže da je novi model kombinacija britanske elegancije, italijanskog sportskog automobila i nemačke pouzdanosti), automobil ima i komforniju i prostraniju unutrašnjost sa digitalnom instrument tablom, veću bezbednost i brojne sisteme pomoći vozaču.

Ovde treba napomenuti da putnici pozadi sada imaju 28 mm više mesta za noge, kao i 14 mm više u visini glava.

Pažnju privlače i autonomna tehnologija koja će omogućavati da automobil na autoputu vozi sam pri brzinama do 60 km/h, glasovne komande, pa daljinsko parkiranje, laserska svetla, sistem upravljanja i na zadnjim točkovima, 48-voltni električni sistem, a pre svega Aktivno oslanjanje sa prednjom kamerom i senzorima koji detektuju oštećenja na putu i automatski prilagođavaju rad oslanjanja na svakom pojedinačnom točku.

Sistem je je po navodima iz Audija toliko napredan da skoro u potpunosti eliminiše vibracije u putničkoj kabini. Takođe, prednosti ovog sistema će se pokazati i u slučaju neizbežnog sudara pri kome će se vozilo podići za 80 mm što će prebaciti većinu udara na najsnažnije delove vozila. 

Ni tu nije kraj, jer pažnju privlači još jedan novitet, a to je da će pri brzinama 55-160 km/h novi A8 povremeno gasiti motor da bi uštedeo gorivo (pauza može da traje do 40 sekundi), s tim što će se motor ponovo paliti tek pritiskom na pedalu ili usred definisanog smanjenja brzine. Treba naglasiti da ni u tim trenucima A8 neće biti bez pogona, jer se za to brine 48 voltni alternator direktno povezan s motorom.

U ponudi će inače biti i verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem i još više mesta za putnike pozadi. U toj A8 L verziji su i nova relaxation sedišta, koja će putnicima pozadi ponuditi funkciju masaže stopala.

Što se dimenzija tiče, novi A8 je dugačak 517 cm (L verzija ima 530 cm), širok 195 cm, visok 147 cm, dok je međuosovinsko rastojanje 300 cm (kod L verzije još dodatnih 13 cm).

Novi Audi A8 će privlačiti pažnju i gamom motora. Na startu prodaje će se naći dva V6 turbo motora, i to 3.0 TDI sa 286KS i 3.0 TFSI sa 340KS. Slede 4.0 TDI V8 sa 435KS i 4.0 TFSI V8 sa 460KS, kao i 6.0 W12 sa 585KS.

Takođe, kasnije će se pojaviti i hibridni A8 L e-tron quattro, sa kombiancijom 3.0 TFSI benzinca, elektromotora i litijum-jonskih baterija, sa ukupno 449KS i 700 Nm. Ovaj automobil će moći da se kreće i samo na struju, kada će moći da pređe oko 50 km.

Cene za novi A8 u Nemačkoj startuju od 90.600 evra, dok A8 L košta od 94.100 evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak