Фестивал дечјег стваралаштва ученика Српске допунске школе у Цириху

РТС 09.07.2017 15:15
Фестивал дечјег стваралаштва ученика Српске допунске школе у Цириху


У Ерленбаху, на обали Циришког језера, одржана је смотра дечјег стваралаштва ученика Српске допунске школе у Цириху којима предају учитељице Јасна Радојичић и Јелена Тодоровић Лазић, а повод је био прослава завршетка школске године.Циљ ове манифестације је да се младим генерацијама који одрастају и сазревају на овом подручју приближе највиши домети српске уметничке поезије и прозе за децу.

Ученици су током припрема програма у оквиру сваке наставне групе имали прилику да на активан начин упознају свет поезије и прозе српских песника и писаца, стекну вештину лепог казивања и открију сопствене сценске домете.

Свој таленат на завршној манифестацији одважило се да покаже око 100 ученика Српске допунске школе из група у Швамендингену, Афолтерну, Шлирену, Регенздорфу, Винтертуру, Оберглату, Бритизелену, Зебаху, као и из школа Емлтер, Им Гут и Цурлинден у граду Цириху.

Од уважених високих гостију, манифестацији је присуствовао генерални конзул Републике Србије у Цириху Зоран Јеремић, испред Српске православне цркве у Цириху отац Бранимир Петковић, Звонимир Јовановић испред Српског културног савеза Швајцарске, Славица Плавшић и Биљана Михајловић испред Удружења ликовних уметника и писаца, као и велики пријатељи и сарадници Српске допунске школе - власници књижаре "СтаНи" Ковиљка и Зденко Нинковић.

На самом почетку имали смо прилику да кроз презентацију видимо и чујемо преглед бројних и разноврсних ваннаставних активности које су током целе школске године са својим ђацима и њиховим родитељима организовале наставнице Јасна и Јелена.

Између многобројних акција издвајамо ону већ традиционалну, четврту по реду, под називом: „Играјмо за Србију. На њој су прикупљена средства за довршење изградње куће породице Пешић из околине Краљева. У тој акцији хуманитарног карактера учествовали cy ђаци и њихови родитељи као и многобројни донатори.

Након тога деца су са пуно полета, сигурности у наступу, глумачког и музичког дара изводила своје тачке. Оквирна замисао ове оригиналне и програмски садржајно богате манифестације била је ,,На слово, на слово", да би се онда на свако слово азбуке ређале песме познатих песника за децу, драмски скечеви, афоризми, музичке нумере...

Ученици су излазили су на сцену и сјајном интерпретацијом, јасно и лепо изговарали најлепше стихове Јована Јовановића Змаја, Десанке Максимовић, Душка Радовића, Љубивоја Ршумовића, Бране Црнчевића, Драгана Лукића, Мирослава Антића и других знаменитих српских песника и писаца.

У другом делу програма, замишљеном као ,,Ја имам таленат", деца су свирала и певала. Чуле су се песме хора ,,Колибри" - избор из предивног програма за децу уз кога су расле генерације деце у Србији, потом звуци виолине, гитаре и фруле талентованих ученика Српске допунске школе, а носталгичне уздахе измамила је песма ,,Звиждук у осам" Ђорђа Марјановића.
На самом крају приредбе, деци на бини су се придружили и родитељи, учитељице и поједини гости, да би сви заједно јако емотивно отпевали песму ,,Ово је Србија".

Био је ово свакако дан за памћење, својеврстан тријумф српског језика и културе, у коме су младе генерације Срба у Швајцарској показале да им је земља њиховог порекла и те како у срцу.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak