U Srbiji 8.000 izbeglica, produžio se njihov boravak

N1info 09.07.2017 09:50
U Srbiji 8.000 izbeglica, produžio se njihov boravak


U Srbiji trenutno boravi oko 8.000 izbeglica, od toga je 6.000 njih smešteno u centrima - podaci su do kojih je došao N1.Boravak migranata se značajno produžio, tako da oni u Srbiji provode i više od devet meseci. I dok u Komesarijatu za izbeglice i migracije tvrde da kroz radionice u centrima olakšavaju boravak migrantima, iz nevladinog sektora upozoravaju da država zaobilazi zakon i izbeglice na srpskoj teritoriji drži potpuno ilegalno.

Kada na putu do Nemačke, nenadano napravite pauzu od 9 meseci baš u Srbiji - ona može za vas postati država šansi. Na primer, da, kao ove žene, otkrijete skriveni talenat. Poput 18-godišnje Morsal iz Avganistana, koja je svoj ali i boravak svih u centru za izbeglice u beogradskoj Krnjači obogatila ovim umetninama - kako na zidu, tako i na platnu.

"Volela bih da naučim kako da crtam portrete. Sada uglavnom slikam cveće, drveće. Rečju, prirodu. Volela bih da nacrtam lik naše mentorke ovde u kampu", kaže Morsal Farezale iz Avganistana.

Ipak, zna se ko je ovde na tronu umeća sa četkicom. Neformalni kralj slikarstva, autor portreta je 10-godišnji Farhad iz Avganistana. Crta toliko dobro da uskoro kreće na privatne časove i toliko posvećeno da nema baš mnogo vremena za razgovor.

"Sa šest godina sam počeo da slikam i već 4 godine to obožavam. Volim da crtam portrete više od bilo čega", kaže Farhad.

Osim u slikanju, migrantkinje se mogu oprobati u šivenju, a u svim centrima - tvrde u Komesarijatu za izbeglice i migracije - vreme se troši i na terenima za odbojku, fudbal i stoni tenis.

"Kada je reč o deci, svaki centar ima kutak za decu, postoje internet kafei, "social" kafei, za decu je organizovano neformalno obrazovanje. Uče matemariku, uče jezike, uče nemački, uče srpski, uče engleski, kaže Ivan Mišković, iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

To je izbeglicama potrebno, ali nedovoljno - izričiti su u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Upozoravaju: migrante je potrebno integrisati u skladu sa zakonom, a ne radionicama prikrivati da u Srbiji borave potpuno ilegalno.

"Što je jedno stanje koje je nedopustivo prema srpskim propisima i prosto morate da uradite nešto sa tim ljudima. Da li ćete im obezbediti povraćaj iz zemlje iz koje dolaze, da li ćete utvrditi ko jeste ko nije izbeglica i dati im zaštitu u Srbiji, da li ćete organizovati spajanje porodica sa njihovim rođacima na zapadu. Ali mora nešto da se preduzme, ne mogu ljudi da ostanu senke u očima sistema", rekao je Radoš Đurović, iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Nadležni odgovaraju starim opravdanjem: zakon se ne prati slepo jer Srbija migrantima nije cilj.

"Sve to vreme koje oni provedu ovde, oni u stvari čekaju da budu primljeni u Mađarsku, nastave svoj put dalje. Tako da je Srbija zaista bila i ostala zemlja tranzita", kaže Ivan Mišković.

A tranzit ide sporo - dnevno i to radnim danima samo 10 izbeglica legalno može da uđe u Evropsku uniju preko Mađarske.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak