Kako je Jokić podelio Srbiju

Blic 06.07.2017 07:56
Kako je Jokić podelio Srbiju


Naša košarkaška reprezentacija će na Evropskom prvenstvu od 31. avgusta do 17. septembra igrati bez centra Denvera, koji se zahvalio na pozivu. Opravdano ili ne?Da li smo pobednici ili poraženi u Kosovskom boju, je l‘ nam deda bio u partizanima ili četnicima, ko je bolji: Zvezda ili Partizan, jesmo li za Vučića ili, možda, nismo... Teško da ćete naći dva Srbina na svetu da isto razmišljaju, dele iste stavove i da će se oko svih ovih podela složiti. Zapravo, takvih nema.

Nama, u stvari, podela nikad nije dosta. One nam hrane dušu. Od takvog smo materijala satkani. I kad ih nema, uvek ćemo naći nešto oko čega ćemo da se raspravljamo i takmičimo. A kakvo je to veliko košarkaško takmičenje 2017. bez Nikole Jokića? Siromašno, pre svega za Srbiju, ali i evropsku košarku, Istanbul u septembru neće videti jednu od zvezda NBA. Somborac je još pre tri meseca indirektno na stupcima „Blica“ najavio da ove godine neće nositi dres Srbije, ne zato što neće ili što mu je Denver „lupio bananu“, već što će se Nikola do jeseni igrački usavršavati kako bi onda potpisao ugovor kojim će rešiti egzistenciju praunučadima. I to je pošteno. Na užem spisku selektora Saše Đorđevića pred start priprema reprezentacije prazna je rubrika pod rednim brojem 14 - nema na njoj Jokića. E, to je bolno za navijače.

Greši li naš as? Kako se uzme, ko s kakvim namerama gleda na takvu odluku, s kakvim emocijama, ciljem... Ali da je Jokić fenomen svetske košarke - jeste. Po igračkom napretku, brzini kojom je osvojio Ameriku, munjevito postavši idol mladima, srpskoj deci pre svega, čiji očevi i dede danima vode polemiku: Da li nas je Jokić izdao?

Kako je Jokić podelio Srbiju

Nije! Ili, ipak, jeste! Istina je uvek negde na sredini i uvek ima dve strane. Tako i ova priča o Nikoli, jedni će ga pitati: Pa, zašto, sine, sada kada možemo do zlata na Evrobasketu, dok će oni drugi braniti njegovu odluku jer momak će narednih 10 godina biti oslonac „orlova“.

Da pojednostavimo, Srbiji će bez Jokića biti teži put do evropske titule, veliki je to izostanak, udarac... Međutim, nikad ne zaboravimo: Od reprezentacije su se u vreme najveće igračke slave odmarali i Divac, Đorđević, Danilović, Bodiroga, Stojaković... Pa zašto ne bi i njihov naslednik. Kao i Bobi Marjanović pre dva leta. Jokić je Srbin, neće nigde pobeći, uzeo je tajm-aut i igraće za našu zemlju na Svetskom prvenstvu 2019. i Olimpijskim igrama 2020. I još mnogo godina kasnije. Ako ga zdravlje posluži. A sve do tada mi ćemo sa komšijom, drugom, bratom, kolegom podizati ton i braniti ili napadati Jokićevo „ne“ tog leta 2017. Kako ko shvati njegov ovoletošnji izostanak.

Kako je Jokić podelio Srbiju

NAPADAJU

Zbog izostanka patriotizma smanjio je šanse Srbiji da se osvoji zlato na EP

Mlad je da bi se odmarao od reprezentacije

BRANE

U narednih 10 godina biće oslonac reprezentacije Srbije

Rešiće ovog leta egzistenciju praunučadima

Uzeo je odmor samo jedno leto


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak