Turističke atrakcije koje su to slučajno postale

B92 05.07.2017 13:09
Turističke atrakcije koje su to slučajno postale


Parižanima se Ajfelova kula nimalo nije sviđala, pa je zamalo uništena 1909. godine, a danas je jedan od simbola grada i države. Evo koja sve zdanja su postala turističke atrakcije, a samo "čudom" su preživela.Ajfelova kula

Ajfelov toranj je izgrađen 1889. godine, ali Parižanima se nikako nije sviđao i trebalo je da bude srušen 1909. godine. Toranj je spasen tako što mu je na vrh dodat odašiljač, koji se pokazao kao veoma koristan u ratu koji je usledio nešto kasnije.

Velika sfinga

Velika sfinga u Gizi je danas najčuvenija statua sfinge, a izgrađena je, smatra se, pre oko 4.500 godina. Većim delom svoje istorije bila je zanemarivana, a pesak ju je u nekom trenutku toliko prekrio, da se videlo samo lice. Napokon je očišćena između 1923. i 1936. godine.

Tadž Mahal

Izgrađen je u 17. veku po nalogu cara Šaha Džahana kao grobnica njegove žene Mumtaz Mahal, a godišnje ga poseti oko tri miliona turista. Za vreme britanske vladavine Indijom, nekoliko puta je bio na meti napada, ali je nekako preživeo. Šteta koja je bila naneta čuvenoj grobnici, ispravljena je restauracijom završenom 1908. godine.

Turističke atrakcije koje su to slučajno postale

Kelnska katedrala

Pravo je čudo kako ova katedrala još uvek nije uništena. Na Keln je u Drugom svetskom ratu "izručeno" 1.500 metričkih tona eksploziva u samo jednom danu, što je kao da jedna bomba eksplodira svake druge sekunde u trajanju od 90 minuta. Neverovatno, ali katedrala je iz svega toga izašla samo sa "ogrebotinama".

Holivudski znak

Kada je postavljen, ovaj znak je glasio "Hollywoodland" i trebalo je da bude reklama za nekretnine. Trebalo je da to bude privremena instalacija, ali je umesto toga uklonjen deo reči "land", a znak Holivud je postao jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Americi.

Londonsko oko

Ova turistička atrakcija trebalo je da bude privremeno zdanje kojim će se obeležiti doček novog Milenijuma. Drugim rečima, trebalo je da bude uništeno pet godina kasnije, ali je postalo toliko popularno, da je odlučeno da se ne ruši.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak