Kineski zid: Veličanstvene zidine koje godišnje poseti milion turista

B92 19.06.2017 14:21
Kineski zid: Veličanstvene zidine koje godišnje poseti milion turista


Kineski zid, građevina koja predstavlja najveći izgrađeni odbrambeni bedem, danas je jedna od najvećih atrakcija u Kini i svetu.Gradnja ovo arhitektonskog čuda počela je u sedmom veku prije nove ere, kao način odbrane kineskih kraljevina od severnih napadača iz današnje Mongolije.

Kineski zid je danas zbog svoje dužine jedna od najfascinantnijih turističkih atrakcija u svetu. Jedan od najlakših načina da mu pristupite jeste iz centra Pekinga, odakle vas čeka dva sata vožnje autobusom do podnožja planine Mutianju.

Postoje dva načina da dođete do vrha planine i samog zida: pešačenjem, što je naročit izazov i u sklopu turističkih ponuda, a drugi je žičarom koja vas do ove znamenitosti dovozi za minut.

S obzirom na to da legenda kaže da oni, koji se popnu na Kineski zid, dobijaju titulu prave žene ili pravog muškarca, mnogi biraju teži način za penjanje do vrha.

Turistički vodič Hua ističe da je Kineski zid najduže groblje na svetu, jer su u zidine ugrađene kosti mnogih radnika koji su poginuli gradeći ovu građevinu. Za vreme gradnje je u Kini živelo samo oko pet miliona stanovnika, a čak milion je bilo uključeno u ovaj graditeljski podvig.

Zid je postao simbol nacionalnog jedinstva, i najveća kineska turistička atrakcija. Od 1970. godine otvoren je za obilaske, a godišnja poseta iznosi skoro deset miliona turista.

S obzirom na to da je zid stariji od 2.500 godina, pojedini delovi su razrušeni ili u potpunosti nestali, pa su zbog toga vlasti donele zakon koji zabranjuje vađenje cigli, kamenja i izgradnju kuća u blizini, da bi što bolje očuvali ovaj jedinstveni objekat.

Udaljenost kula-osmatračnica integrisanih u zid, od kojih je većina visoka 12.2 metara, nije veća od dvostrukog dometa strele, tako da nijedan deo zida nije ostao neodbranjen.

U svakoj od skoro 25.000 hiljada kula mogla je da se smesti manja vojna jedinica, koja je mogla da bude opremljena zalihama dovoljnim da se izdrži četveromesečna opsada, a skoro 15.000 signalnih tornjeva je obezbeđivalo vezu s glavnim gradom.

Danas je Kineski zid jedan od simbola Kine. "Marš dobrovoljaca" iz 1935. godine, koji je sada i zvanična himna Kine, govori o "novom zidu od mesa i krvi" koji treba da stvore kineske patriote licem u lice s neprijateljskom invazijom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak