Povlastice sa karticom iz EU

Novosti 19.06.2017 11:55
Povlastice sa karticom iz EU


Građani Evropske Unije međusobno komuniciraju bez rominga. Za nas paprene cene telefoniranja iz inostranstvaBOLNA reč "roming" izgubila je svoje teško značenje za sve građane Evropske unije. Oni više neće imati troškove mobilnog telefoniranja iz inostranstva, ali ta povlastica, međutim, ne važi za građane Srbije. Naši ljudi koji putuju u inostranstvo i dalje će tražiti besplatne minute i poruke sa "vaj-faja". Kada nam to nije na raspolaganju, preostaje nam da kupimo karticu evropskih operatera, da kod njih nabavimo i internet minute ili da "odrešimo" kesu za roming usluge.

Tako poziv iz Evropske unije koji se uputi ka Srbiji košta 50 dinara, uz 80 dinara uspostave veze. To znači da nas prvi minut poziva prijatelja ili rođaka u Srbiji staje 130 dinara. Ako nas neko iz Srbije zove dok smo na putu u EU, ceh je 50 dinara za prvi minut. Dolazni poziv je deset a uspostava veze 40 dinara. Telefoniranje ka EU ima isti cenovnik bez obzira na zemlju koju zovemo ili odakle nas zovu. Kod srpskih operatera postoje razlike, ali su one minimalne.

Kako nam je ispričala Aleksandra Stefanović, iz RATEL-a, zemlje kandidati iz regiona - Srbija, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su se dogovirile da se usluge svake godine u romingu snižavaju, u okviru ovih mreža. Postoji utvrđena dinamika od 2015. godine.

- Pokrenuta je i zajednička inicijativa da se i ove zemlje priključe besplatnom romingu u okviru zemalja EU, ali nam nisu izašli u susret - govori Stefanovićeva. - Sada, naši građani mogu da kupe "pripejd" broj u inostranstvu, za to im treba pasoš da ih registruju, i to je u redu ukoliko se telefonira u okviru zemalja EU. Ako ipak zovu iz inostranstva sa tom karticom Srbiju, tarifira se kao međunarodni poziv, pa nije neka korist od te kupovine. Kada su u romingu, i dalje je jeftinije kada primaju pozive nego kada oni zovu. Međutim, niko ko je u romingu ne zove samo da bi sa nekim tek tako razgovarao. Naravno, svako može da izračuna šta mu se više isplati, pa da to i da uradi.

Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da se svake godine, na osnovu dinamike koja je dogovorena, cene rominga između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije snižavaju. Kako nam je rekao, ove godine, od 1. jula, cena odlaznih poziva biće 0,19 centi, dolaznih 0,05 centi, SMS poruka 0,06, a interneta 0,20 centi.

Za građane EU, od pre dva dana, paketi s lokalnim tarifama važe u svim zemljama članicama, kao da je reč o domaćem saobraćaju. Ko prekorači limit, plaćaće simboličnu cenu od 3,2 centa po minutu telefonskog poziva i 1 cent za poslati SMS. Ukidanje rominga važi i za korišćenje interneta. Prekoračenje limita iz paketa plaćaće se po ceni od 7,7 evra po gigabajtu, po maksimalnim tranšama korišćenja od 1 gigabajta, kao i kod kuće, s tim što će ova skala da se proporcionalno smanjuje na 6 evra sledeće godine, a zatim po evro i po do konačnih 2,5 evra 2022. Neki operateri omogućiće svojim klijentima jednake usluge na nivou 4G, dok će drugi, zbog troškova, smanjiti protok na 3G.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak