I duhovne pesme i predavanja

Novosti 19.06.2017 11:51
I duhovne pesme i predavanja


Srpska pravoslavna omladina Insbruk, poznata i po skraćenici SPOJI, organizovala veoma uspešnu akademiju posvećenu misiji Srpske pravoslavne crkve u svetu ali i u austrijskoj pokrajini TirolNEDAVNO je jedno od mlađih, ali veoma aktivnih udruženja u Insbruku, Srpska pravoslavna omladina Insbruk, poznati i po skraćenici SPOJI, organizovalo veoma uspešnu akademiju posvećenu misiji Srpske pravoslavne crkve u svetu ali i u austrijskoj pokrajini Tirol. U okviru akademije nastupili su članovi grupe Pirig koji su intepretacijama duhovnih pesama oduševili prisutne.

Pomenimo da je ovaj susret imao blagoslov Patrijarha srpskog Irineja kao i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja.

Skup je u opravdanom odsustvu insbruškog sveštenika Aleksandra Stolića, prigodnim rečima pozdravio i otvorio otac Slobodan Milutinović koji je za ovu priliku doputovao iz Minhena.

U svojoj besedi on se posebno zahvalio gostima iz Srbije kao i svim prisutnim gostima i članovima SPOJI. Posle pozdrava su kao prvi natupili članovi grupe Pirig, otac Arsenije i Nebojša Mastilović. Publika im se za perfektan nastup odužila velikim aplauzom.

Predavači su bili mr Radovan Kalabić, književnik i publicista iz Beograda, koji je ujedno i počasni član organizacije SPOJI, zatim starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu jerej Arsenije Arsenijević, takođe član grupe Pirig kao i Nebojša Mastilović.

U svom izlaganju, Radovan Kalabić je posebno podvukao da su Srbi, ma gde boravili na kugli zemaljskoj, oduvek osnivali svoje bogomolje koje su bile stožer njihovog okupljanja, čuvari vere, istorije, jezika i ćiriličnog pisma. Pomenimo da je jedna od prvih srpskih crkava van matice osveštena 1726.g. u Beču, nešto kasnije u Trstu a 1894.g. i u dalekoj Kaliforniji, u SAD. Danas postoje srpske bogomolje na svih 6 kontinenata koje služe Srbima, bez obzira da li su oni bili tzv. ekonomski ili politički emigranti. Kalabić je rekao, da nam je Sveti Sava, rečeno u duhu današnjeg vremena, ostavio program od tri tačke –da imamo i da čuvamo slobodnu državu, slobodnu crkvu, i slobodnu srpsku kulturu. Samo tako ćemo za vek vekova opstati i kao vernici i kao narod.

Posle Radovana Kalabića govorio je otac Arsenijević o svetim ljudima Srpske crkve, misionarnom radu širom sveta i velikim zaslugama Crkve na očuvanju srpskog ientiteta. U ime oprganizatora skupa, Srpske pravoslavne omladine Inzbruk, zamenik predsednika Oliver Radisavljević je mr Radovanu Kalabiću, jereju Arsenijeiću i Nebojši Mastiloviću uručio lepe zahvalnice. Radovan Kalabić je zainteresovanima na malom Humanitarnom štandu nudio svoje knjige koje je rado potpisao, a od prodaje je za njihov humanitarni rad SPOJI poklonio 30 odsto od zarade. Na štandu su prodavane i CD grupe Pirig.

Nakon uspešnog nastupa grupe Pirig i veoma sadržajnih predavanja, članice Kola srpskih sestara i organizacije SPOJI su za sve prisutne priredile posluženje.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak