Dačić: Glasamo za Brnabić, očekujem četiri resora

Novosti 19.06.2017 11:38
Dačić: Glasamo za Brnabić, očekujem četiri resora


Socijalistička partija Srbije glasaće za izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, a očekuje da im se povere četiri resora, saopštio lider te partije Ivica DačićDačić je to rekao novinarima nakon sednice Predsedništva, a pred sednicu Glavnog odbora stranke, i naveo da su razgovarali i o kadrovskim rešenjima SPS u novoj vladi odnosno o predlozima te stranke.

Dačić je precizirao da je reč o Slavici Đukić Dejanović, Aleksandru Antiću i Branku Ružiću, kojeg socijalisti vide kao ministara državne uprave i lokalne samouprave, te o njemu samom kao potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova.

Međutim, dodao je Dačić, socijalisti su zainteresovani i za ministarstvo ekologije ukoliko ga bude, ali je naveo i da o tom kadrovskom rešenju nisu razgovarali, jer je to još hipotetičko pitanje.

Predsednik socijalista je ponovio da je još još jednom istaknuto da je odluka da se podrži zajednički kandidat Aleksandar Vučić bila ispravna i da je postignuta velika pobeda.

"Mislim da je ono što je za nas najbitnije je da je iz svega toga proizašao novi kvalitet, značajno viši nivo međusobnog poverenja između SPS i SNS i samim tim, ono što je za nas najvažnije, nastavak dalje saradnje i strateškog planiranja te saradnje u budućnosti", rekao je Dačić.

Stoga, kaže, nije ni bilo nikavih dilema da li će se SPS nastaviti koaliciju sa SNS i glasati za Brnabić, odnosno predlog nove vlade koji ona bude iznela.

"Želimo puno uspeha mandataru koga je predložio Vučić i želimo da se što pre formira vlada i nastavi dalji rad", istakao je Dačić.

On je ponovio da SPS nije podržala Vučića kao kandidata za predsednika zato što je tražila ili očekivala premijersko mesto.

"Između premijerskog mesta i rešenja da SPS ima veći broj članova Vlade Srbije, mi smo uvek za drugo rešenje", kaže lider socijalista.

Sa JS će tek razgovarati o stavu te stranke da neće glasati za Brnabićku.

Na pitanje da li to znači da JS ne daje podršku Vučiću time što neće glasati za Brnabić, Dačić je rekao da ne može o tome mnogo da govori, ali smatra da "nije takav nivo njihove odluke".

"Ali, mora se voditi računa o celom kontekstu, bez obzira na personalno pitanje ko je je mandatar i ko će biti premijer. Ovde su u pitanju mnogo dublji i u osnovi temeljitiji politički odnosi, nego što je samo to pitanje. Tako da svakako i to treba imati u vidu - da je reč o predlogu Aleksandra Vučića i da to nije pitanje samo Ana Brnabić".

Treba, smatra on, naći rešenje tako da koalicija ostane zajedno i da se očuva politička stabilnost u Srbiji.

Na opasku da je rečeno da će se u vladi baviti politikom, Dačić je rekao da neće biti nikakvih problema u funkcionisanju vlade i da želi Brnabić puno uspeha, a da će lično dati maksimalan doprinos kako bi nova vlada bila uspešna.

On nije mogao da komentariše to da li u SNS ima onih koji neće glasati za Brnabić.

"Mislim da je važno da taj predlog dobije podršku, jer je to predlog Aleksandra Vučića. Uostalom ne izbor vlade do određenog roka povlači i podrazumeva političke i pravne posledice, a to je raspuštanje Skupštine i parlamentarni izbori. To treba imati u vidu i mislim da Srbiji u ovom trenutku to ne samo da nije potrebno, nego nije ni dobro".

OTVARANjE DVA POGLAVLjA DOBAR ZNAK, ALI ZAŠTO SAMO DVA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU jeste dobar znak, ali i da "smo malo i nezadovoljni" što je reč o samo dva.

"Bili smo spremni i na tri ili četiri", rekao je Dačić novinarima pred sednicu Glavnog odbora svoje stranke, i dodao da je, ipak, "dobro je da postoji neka dinamika, i to je pozitivno".

"To je pokazatelj koliko se naše institucije, odnosno državni organi koje vodi Jadranka Joksimović, bave ozbiljno tom temom i da smo mi u suštini spremni za otvaranje mnogo više poglavlja nego što u ovom trenutku dobijamo", primetio je Dačić.

Dodaje da nekih posebnih uslovljavanja za dva nova poglavlja nije bilo, ali na delu je, kaže, mehanizam uspostavljen na početku, a to je da postoji pogavlje 35, u kome je reč o KiM, gde se uvek traži izveštaj o napretku u dijalogu.

"To jeste uvek tema i bila je i pred otvaranje ova dva poglavlja", rekao je ministar spoljnih poslova.

"Zeleno svetlo" za dva nova poglavlja je svakako pozitivna činjenica, kao i to da nije bilo većih uslovljavanja, "ali, ne treba misliti da ih možda neće biti u budućnosti", rekao je Dačić.

Ponovio je da ćemo mi uraditi sve što je do nas, ali da odluka jeste na zemljama članicama EU.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak