Nova pobeda Makrona - ubedljiva većina u parlamentu

RTV 19.06.2017 09:29
Nova pobeda Makrona - ubedljiva većina u parlamentu


Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njen saveznik Modem obezbedili su apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta, pokazali su zvanični rezultati izbora koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.Makronova centristička Republika u pokretu i Modem osvojili su 350 od ukupno 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, prenosi Rojters, dodajući da je na ovim izborima zabeležena rekordno niska izlaznost u Francuskoj.

Time je već premašena brojka od 289 mesta neophodnih za apsolutnu većinu.

Na drugom mestu su republikanci sa 137 mesta, a socijalisti 45.

Ekstremno desničarski Nacionalni fron imaće osam mandata, a njegova liderka Marin Le Pen prvi put ulazi u parlament.

Ovim je Makron dobio jasan mandat za reformu radnog zakonodavstva i preoblikovanje francuske politike.

"Prava pobeda nije bila sinoć, već će biti za pet godina kad budemo realno promenili stvari", rekao je portparol vlade Kristof Kastaner za RTL radio.

On je najavio da će premijer Eduar Filip i njegova vlada tokom dana podneti ostavku te da će novi kabinet biti formiran narednih dana.

Kako očekuje, Filip će biti ponovo imenovan za premijera.

Dve uzastopne Makronove pobede za mesec dana svedoče o nestajanju stare političke klase, ocenjuje Rojters.

Najmlađi francuski predsednik je, kako se navodi, pobedio na krilima rastućeg nezadovoljstva građana izolovanom političkom elitom i njihovom frustracijom zbog neuspeha vlasti da stvori nova radna mesta i osetniji ekonomski rast.

Filip: Francuzi odabrali nadu umesto gneva

Francuski premijer Eduar Filip poručio je da su francuski glasači na parlamentarnim izborima dali "jasnu većinu" novom predsedniku Emanuelu Makronu i njegovoj vladi.

Filip, političar desnog centra koji se priključio Makronovom pokretu, istakao je da je "velika većina Francuza svojim glasanjem izabrala nadu umesto gneva".

On je pozvao novu većinu izabranih poslanika da pomognu vladi da ispuni politički program Makrona, preneo je AP.

Francuska: Lider socijalista podneo ostavku

Lider francuskih socijalista Žan Kristof Kambadeli podneo je ostavku nakon teškog poraza koji je njegova stranka danas doživela u drugom krugu parlamentarnih izbora.

"Trijumf (stranke) predsednika Emanuela Makrona je neosporan, poraz levice neizbežan i poraz Socijalističke partije neopoziv", izjavio je sinoć Kambadeli.

On je dodao da je socijalistima potrebna promena ideja i organizacije, kao i da će na njegovo mesto doći "kolektivno vođstvo".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak