Pitanje genocida opet deli BiH

Politika 16.06.2017 18:43
Pitanje genocida opet deli BiH


Savet ministara utvrdio izmenu Krivičnog zakona BiH po kojoj se predlaže kazna od pet do deset godina za negiranje ovog zločina što je izazvalo negodovanje u Republici SrpskojIzmene Krivičnog zakona BiH (koje je utvrdio Savet ministara BiH i o čemu tek predstoji parlamentarna rasprava) kojima se negiranje genocida kažnjava zatvorom od pet do 10 godina, predstavlja, saglasni su mnogi, pokušaj Sarajeva da po svaku cenu nametne svoje viđenje poslednjih ratnih dešavanja u BiH. Da apsurd bude veći, te izmene, na čiju neprihvatljivost je na vreme ukazano iz Republike Srpske, podržali su i srpski ministri u kabinetu Denisa Zvizdića.

U prvim reakcijama iz Banjaluke, osim žestoke osude ponašanja srpskih ministara, upozorava se da su „izmene utvrđene mimo stavova koje je dalo Ministarstvo pravde RS”, te da ovo „predstavlja pokušaj prekrajanja istorije, ukidanja Srpske i njenog prikazivanja kao genocidne tvorevine”.

„To je još jedan pokušaj da se ukine Republika Srpska, što je tendencija bošnjačkih političkih krugova. Srpski predstavnici u Parlamentu BiH ne smeju da glasaju za ovaj predlog”, izjavio je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila RS Milorad Kojić. U izjavi za Srnu on je kazao kako izmene Krivičnog zakona BiH vidi i kao pokušaj da se „zapuše usta svima koji pravnim činjenicama i argumentima dokazuju šta se zapravo dešavalo tokom proteklog rata”.

U osvrtanju na upućene im kritike, srpski ministri – Dragan Mektić i Mirko Šarović, ministri bezbednosti i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH – odgovaraju da su primedbe Ministarstva pravde RS i Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) prihvaćene i ugrađene u dopunjenu verziju Krivičnog zakona BiH.

„Insistirali smo da se doslovno uvaže primedbe VSTS i Ministarstva pravde RS. Koliko je meni poznato, to je uvaženo i ja sam pristao da glasam nakon što su u tekst unesene te primedbe”, rekao je Mektić. Skoro isti odgovor Srni dao je i Šarović, koji, kao i Mektić, nije precizirao koje su to sugestije koje su, na njihovo insistiranje, prihvaćene.

„Nema nijedne sugestije koja bi tu poziciju popravila. Biće veoma zanimljivo videti o čemu je reč i šta su to predstavnici Saveza za promene prihvatili”, kazala je poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, komentarišući Mektićevu i Šarovićevu nedorečenost.

Analitičar Branko Radan smatra da zakon koji je „skrojen” u Sarajevu predstavlja pritisak, ne samo na Republiku Srpsku nego i na nauku, jer se tim zakonom želi sankcionisati i naučno mišljenje. „Zamislite da neki Amerikanac kaže da nije bilo genocida u Srebrenici. Šta sad, on treba da ide u zatvor u Bosni? To je suludo”, rekao je Radan za Srnu.

Izmene Krivičnog zakona BiH ne dopadaju se ni analitičaru Aleksandru Paviću, jer on smatra da te izmene predstavljaju temelje za ukidanje RS i uvođenje verbalnog delikta. „To će podrazumevati da je gotova priča da je RS izgrađena na ’genocidu’ i da je u Srebrenici počinjen ’genocid’”, kaže Pavić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak