Iznenađenje za đake - prepisivanje nemoguće

Politika 16.06.2017 18:33
Iznenađenje za đake - prepisivanje nemoguće


Kombinovanim testom sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije danas je završeno polaganje male mature za osmake.Na polaganju kombinovanog testa osmake je sačekalo i malo iznenađenje - svi testovi su bili isti, ali je raspored pitanja bio različit.

Kako bi se sprečilo prepisivanje Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja štampao je pet varijanti testova - označenih slovima I, B, G, F i H, u kojima su bili isti zadaci ali različitio raspoređeni.

„Najviše prepisivanja prethodnih godina bilo je na kombinovanom testu. Kako bi to sprečili odlučeno je da Zavod napravi nekoliko varijanti testova sa istim pitanjima. Nismo hteli da dajemo različita pitanja, da neka deca ne bi dobila teže zadatke od drugih”, kažu u Ministarstvu prosvete.

Osnovci u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi” kažu da im je kombinovani test bio teži od testa iz srpskog i matematike, a najteža su bila pitanja bila su iz hemije.

Za Mariju Đokić kombinovani test je bio mnogo teži u poređenju sa testom iz srpskog i matematike.

„Nije bilo lako, na testu su bile cake kojih niko nije mogao da se seti. Najteža su bila pitanja iz hemije”, rekla je Marija Tanjugu.

I za Iliju Savića najteža su bila pitanja iz hemije, a kombinobvani test je ocenio kao „srednje težak” .

Pitanja iz hemije na kombinovanom testu zadala su glavobolju i Luni Branković, koja kaže da je današnje testiranje bilo mnogo teže od srpskog i matematike.

„Jedno od pitanja iz hemije bilo je na šta se razlaže saharoza. To mislim da niko nije znao da uradi”, naglasila je ona.

Završni ispit, mala matura, traje tri dana. Prvog dana polagali su test iz srpskog (maternjeg) jezika, a juče test iz matematike

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena.

Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu, dodaju se bodovi sa međunarodnih i republičkih takmičenja. Na osnovu ukupnog broja bodova učenici se opredeljuju za željene škole.

Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali četvorogodišnju školu. Ukoliko imaju manje bodova, moraju da upišu trogodišnju srednju školu.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Kombinovani test protekao bez nepravilnosti

Trećeg dana završnog ispita kombinovani test protekao je u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prema zvaničnim podacima školskih uprava polaganju testa je pristupilo ukupno 68.347 što je za 1.379 učenika manje nego što ih je bilo na testu iz maternjeg jezika i 13 učenika manje nego na testu iz matematike.

U Ministarstvu prosvete kažu da se uputstvo za ocenjivanje testa može preuzeti sa sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a posle 15 sati materijal će biti dostupan i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs .

Polaganjem kombinovanog testa sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije završena je mala matura.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 18., a konačni 23. juna 2017. godine.

Popunjavanje i predaja liste želja je 24. i 25. juna u matičnim školama, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 4. i 5. jula 2017. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak