Srbija uskoro dobija Registar nestalih

Radio 021 15.06.2017 13:25
Srbija uskoro dobija Registar nestalih


Fondacija Tijana Jurić predstavila je danas Registar nestalih lica Srbije, koji će zvanično biti pokrenut tokom ovog meseca i činiće jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih osoba i zasebno nestale dece, a cilj je što efikasnija i brža potraga za njima.Nakon pokretanja registra, građani će imati priliku da na veb stranici www.nestalisrbija.rs ostave podatke o nestaloj osobi i tako pomognu u rasvetljavanju njihovih sudbina.
 
Osnivač Fondacije, otac ubijene devojčice Tijane, Igor Jurić, naveo je da je u Srbiji tokom 2016. godine prijavljen nestanak 1.113 dece i maloletnika, i da je većina slučajeva rešena, ali pojedine porodice još tragaju za svojom decom.
 
Jurić je naveo da je malo poznat podatak, da u Srbiji svakoga dana neko nestane, ali da javnost ne zna dovoljno o tome.
 
"Uloga javnosti i alarmiranje presudno je u rešavanju ovakvih slučajeva", rekaao je Jurić i podsetio da je gotovo u isto vreme kada je nestala njegova ćerka, nestala i još jedna devojčica, ali da se o njenoj tragičnoj sudbini gotovo ništa nije čulo u medijima i javnosti. "Ne smemo da pravimo razliku razliku među nestalom decom", poručio je Jurić.
 
Jurić je naveo da će registar na samom početku rada činiti podaci o osam nestalih osoba, čije su porodice dale dozvolu za to. Plan je da se baza proširuje, a u tome, kako je naveo, očekuje i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.
 
"Pozivam sve koji tragaju za članovima svojih porodica da nam se jave, želimo da budemo njihova desna ruka", naglasio je Jurić i najavio da će Fondacija pokrenuti i psihološku podršku porodicama.
 
Jedan od onih koji su baš u takvoj potrazi za istinom je i Endre Vitez, otac devojčice Barbare koja je nestala 25. novembra prošle godine, a njena sudbina još nije rasvetljena. "Ništa se ne zna, ništa se ne dešava. Kada se u policiji raspitujemo o našem slučaju, dobijemo odgovor – nemamo šta da pričamo sa vama", rekao je Vitez, čija ćerka će biti prva upisana u Registar nestalih lica Srbije.
 
Pokretanje registra podržala je ambasada Australije, a ambasadorka Julia Fini rekla je da očekuje da će Srbija iskoristiti i primeniti primere dobre prakse iz Australije kada je reč o potrazi za nestalim licima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak