Da li i vas dijeta baca u depresiju?

Mondo 13.06.2017 18:21
Da li i vas dijeta baca u depresiju?


Evo zašto nije mudro zaboraviti da ugljeni hidrati postoje.Kad želimo da smršamo, prvi potez najčešće je da iz jelovnika izbacimo hleb, pastu i generalno sve sto ima i samo "u" od ugljenih hidrata.

Ali, ako je to i vaša taktika, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Ako potpuno izbacite ugljene hidrate iz ishrane, smeše vam se simptomi anksioznosti, nagle promene raspoloženja i napadi neobjašnjive tuge.

"Kada telu ne pružamo dovoljno ugljenih hidrata, naše raspoloženje se drastično menja", kaže za Body and Soul dr Lindi Koen, nutricionista iz Australije.

Ugljeni hidrati su "okidač" za lučenje hormona koji su zaduženi za lepo raspoloženje.

"Ako naše telo ne proizvodi dovoljno ovih hormona, to može da dovede do depresije, što je samo još jedan u nizu razloga zašto je izbalansirana ishrana toliko važna, i zašto u njoj moraju biti zastupljene sve najvažnije grupe namirnica", kaže dr Koen.

Postoji snažna veza između onoga što jedemo i onoga kako se osećamo, a mozak je taj koji bira šta ćemo i kada jesti, i hrana koju biramo jednako je važna za naše mentalno zdravlje kao i za fizičko.

"Ako potpuno izbacite ugljene hidrate iz ishrane, velika je verovatnoća da će se nakon nekog vremena javiti prvi simptomi anksioznosti i depresije, što znači da su manje šanse da vežbate, nastavite da se hranite kako treba i generalno vodite računa o sebi", objašnjava ona.

Naročito je važno da o ovome povedete računa ako ste u prošlosti već imali epizode anksioznosti ili depresije.

I ne zaboravite da nisu svi ugljeni hidrati "neprijatelji" vaše linije i lepog izgleda. Dobri izvori zdravih ugljenih hidrata su mahunarke, voće, jogurt i proizvodi od integralnih žitarica, naročito ovsa i kinoe.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak