Papreni razvodi ruskih oligarha: Napuštene supruge traže i do 15 milijardi dolara!

Gloria 13.06.2017 18:11
Papreni razvodi ruskih oligarha: Napuštene supruge traže i do 15 milijardi dolara!


Napuštene supruge ruskih oligarha pokušavaju preko suda da dobiju velike novčane kompenzacije!Vladimir i Natalija Potanjin

Bivša supruga najbogatijeg Rusa Vladimira Potanjina (56), vlasnika kombinata “Noriljski nikl”, pokušava da preko suda dobije veliku kompenzaciju. Nataliji Potanjinoj je Vladimir predložio da dobije nekretnine i godišnju alimentaciju, ali ona to nije prihvatila, već insistira na tome da se podeli sva imovina stečena u braku i da njen deo bude 850 milijardi rubalja. Odbegli suprug je pokušao da uveri sud da je njegov predlog pravedan, a Natalija, uz pomoć advokata, namerava da dokaže da je on pokušao da “sakrije” deo imovine. Zbog toga ona traži svoj deo akcija triju kompanija, kao i još neke nekretnine. Kad su advokati sve to sabrali, proizlazi da Natalija traži čak 15 milijardi dolara.

U dosadašnjem suđenju Vladimir Potanjin je uspevao da ubedi sud da ne treba da se deli “Noriljski nikl”. Akcije tog najvećeg svetskog proizvođača nikla zaista direktno ne pripadaju Potanjinu, ali je jasno da su kompanije koje vladaju “Noriljskim niklom” zapravo njegove. Natalija je prvo tražila da se podeli imovina vredna 215 milijardi rubalja, a onda su joj apetiti porasli.

Vladimir i Natalija bili su u braku od 1983. Tada je on radio u firmi “Veštačka đubriva”, u spoljnotrgovinskoj kompaniji “Sojuz prom eksport”. Kasnije se sprijateljio sa bankarom Mihailom Prohorovom, s kojim je polako stvarao imperiju. Od avgusta 1996. radio je kao prvi zamenik premijera Ruske Federacije. To mu je bila odskočna daska da učestvuje u najvećoj i najmutnijoj privatizaciji u Rusiji. Potom, sa bogatstvom, dolaze i druge sklonosti.

Posle 30 godina u braku s Natalijom, zaljubio se u mnogo mlađu i lepšu saradnicu Jekaterinu, i 2014. se razveo. U međuvremenu, Potanjin je dobio i sina u drugom braku. Godinu kasnije, upravo kada je Vladimir Potanjin proglašen za najbogatijeg građanina Rusije, čiji imetak je časopis “Forbs” procenio na 14,8 milijardi dolara, jedan od moskovskih sudova otpočeo je maratonsku deobu imovine. Nataliji je sud dao tri velika placa, letnjikovac u Podmoskovlju i kuću na Rubljovci, najprestižnijem delu Podmoskovlja, gde živi ruska politička i biznis elita. Dobila je i kompenzaciju od zajedničkog stana u centru Moskve. Osim toga, Vladimir Potanjin je bio dužan da 25 odsto svoje zarade plaća bivšoj ženi kao alimentaciju. Ali tada sud nije prihvatio njen zahtev za polovinom akcija “Noriljskog kombinata” i kompanije “Inter ros”.

Žene ruskih oligarha često nisu zadovoljne podelom imovine posle razvoda. Malo koja veruje sudovima u Rusiji, pa pomoću suda u Londonu pokušavaju da se izbore za pravdu.

To je učinila i supruga Putinovog prijatelja, milijardera Arkadija Rotenberga (64). Posle razvoda 2013, Natalija Rotenberg ostala je da sa dvoje dece živi u Londonu, gde je i tužila svog bivšeg supruga, a ne u Rusiji, verujući da će britanski sud biti objektivniji. Kako se spor završio, moskovski novinari nisu uspeli da saznaju. Inače, Natalija je bila druga supruga Arkadija Rotenberga. S prvom ženom Galjinom imao je troje dece, a drugi put se oženio Natalijom 2005. i sa njom ima sina i ćerku. Posle osam godina oni su odlučili da se razvedu.


Roman i Irina Abramovič

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič (50), koji je godinama bio najbogatiji građanin Rusije, razveo se od supruge Irine 2007. Roman je Irini, bivšoj stjuardesi, dao 300 miliona dolara i obavezao se da će plaćati sve troškove oko dece. A ona nije imala ambicija da traži podelu akcija od Abramovičevog biznisa.

Predsednik saveta direktora metalurškog kombinata “Severostalj” Aleksej Mordašov (51), zvanično najbogatiji Rus u 2016, čije se bogatstvo procenjuje na 13 milijardi dolara, razveo se od supruge Jelene još 1996. Ona je dobila trosoban stan u Čerepovcu i simboličnu mesečnu alimentaciju.


Dmitrij i Jelena Ribolovljev

Dosada je rekordnu sumu za razvod zatražila od bivšeg muža Jelena Ribolovljeva. Bivši vlasnik “Uralkalija” Dmitrij Ribolovljev (50), čije se bogatstvo procenjuje na osam i po milijardi dolara, postao je poznat u svetu kao vlasnik fudbalskog kluba Monako i, naravno, kao većinski vlasnik Banke Kipar. Taj lekar kardiolog iz Perma sa Urala odavno živi na Zapadu, gde je kupio skupe nekretnine. Jelena i Dmitrij su studirali zajedno medicinu u Permu, 1989. su dobili ćerku Jekaterinu, a kasnije je on započeo biznis i obogatio se.

Zašto su Dmitrij i Jelenarešili da se raziđu, žuta štampa nije uspela da sazna. Ali su zato isplivali na površinu detalji njihovog deljenja imovine. Kad je Jelena 2008. tražila razvod, verovala je da će joj sud u Ženevi biti naklonjen i da će dobiti četiri i po milijarde dolara, što je polovina bogatstva Dimitrija Ribolovljeva. I zaista, sud je 2004. odlučio da Dmitrij isplati bivšoj supruzi traženu sumu. Međutim, Ribolovljev se žalio, pa je sud odlučio da on mora da plati ženi znatno manju sumu – “samo” 603 miliona dolara.

Boris Berezovski i Galjina Bašarova

Najvelikodušniji prema svojim bivšim suprugama bio je sada već pokojni ruski oligarh Boris Berezovski. Sa svim ženama on se rastavljao kao pravi džentlmen. Od Galjine Bašarove se razveo 2011. u Londonu i obavezao se da joj isplati oko 300 miliona dolara. Tadašnje njegovo bogatstvo se procenjivalo na oko milijardu funti. Interesantno je da se Boris Berezovski obesio u martu 2013. u vili koju je tek prepisao na bivšu suprugu Galjinu Bašarovu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak