Bitka za mesto: Na ove fakultete je najveća navala

Mondo 13.06.2017 09:44
Bitka za mesto: Na ove fakultete je najveća navala


Maturantima je do početka prijavljivanja za polaganje prijemnih ispita na fakultetima ostalo nekoliko dana, a fakulteti i visoke škole su za ovogodišnju generaciju pripremili čak 66.000 indeksa. Evo gde se očekuje najveća gužva...Vlada Srbije usvojila je kvote za upis na budžetske studije, prema kojima će ove godine na Univerzitetu u Beogradu 9.467 brucoša moći da se školuje o trošku države.

Najveća gužva i ove godine očekuje se na katedrama koje obrazuju stručnjake informacionih tehnologija i na umetničkim i medicinskim fakultetima.

Prošle godine, bar na Univerzitetu u Beogradu, najveća gužva bila je na grupi za psihologiju Filozofskog fakutleta, gde je na jedno mesto konkurisalo pet kandidata.

Na smeru za informatiku Matematičkog fakulteta za jedan indeks borilo se 4,6 svršenih maturanata, na Fakultetu organizacionih nauka - četvoro, pišu "Novosti" u štampanom izdanju od utorka.

Tri puta više zainteresovanih nego što je bilo slobodnih mesta bilo je na smeru za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog i Stomatološkog fakulteta.

Slično je bilo i na smeru za menadžment Fakulteta organizacionih nauka. Dva i po puta više zainteresovanih od predviđene upisne kvote bilo je na Medicinskom fakultetu.

Prema podacima Univerziteta u Beogradu, prošle godine više od polovine kandidata prijemni je polagalo na dva fakulteta, a neki i na tri.

Ista analiza prošlogodišnjeg upisa UB pokazala je i da je u celini, na grupaciji tehničko-tehnoloških fakulteta, najveće interesovanje bilo za Fakultet organizacionih nauka.

U društveno-humanističkoj grupaciji najviše prijavljenih, u odnosu na broj mesta za upis, bilo je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Na medicinskoj grupaciji, Stomatološki fakultet je bio najinteresantniji kandidatima, a na prirodno-matematičkoj grupaciji bio je to Matematički fakultet.

KOLIKO BODOVA JE BILO POTREBNO

Najviše bodova za budžetske studije prošle godine je bilo potrebno za smer softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je poslednji "iznad crte" imao 98,76 poena.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu na budžet se ulazilo s najmanje 72,18, a na Arhitektonskom je bilo potrebno najmanje 68,80 bodova.

Na softverskom inženjerstvu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu poslednji na budžetu prošle godine je imao 92,14, na smeru za biomedicinsko inženjerstvo 80,60, a za grafičko inženjerstvo 83,84 boda.

VEĆE I CENE, EVO GDE

Na Univerzitetu u Beogradu skuplje će biti na Fakultetu političkih nauka, pa će ovde školarina, umesto prošlogodišnjih od 91.700 do 99.700, da bude od 100.000 do 110.000 dinara.

Učiteljski je poskupeo sa 96.000 na 99.000 dinara, a Fakultet fizičke hemije sa 64.800 na 69.900 dinara.

Najskuplja godina je i daje na smeru softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta - 243.500 dinara.

Najnižu školarinu na UB ima Tenički fakultet u Boru - 50.000 dinara.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita na Univerzitetu u Beogradu počinje 21. juna i trajaće do 26. juna.

Prijemni ispiti budući brucoši polagaće od 26. juna do 2. jula, a 10. jula biće objavljena konačna rang-lista.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak