Fijasko: Budući IT stručnjaci popadali na najvažnijem ispitu

Blic 12.06.2017 11:21
Fijasko: Budući IT stručnjaci popadali na najvažnijem ispitu


Čak 17 od 24 maturanata oglednog odeljenja elektrotehničara informacionih tehnologija iz Tehničke škole u Bečeju palo je na maturskom ispitu održanom prošle nedelje, saznaje "Blic".Roditelji i đaci šokirani su zbog izuzetno slabog rezultata, jer se radi o učenicima koji se spremaju da budu budući IT stručnjaci, a u pitanju je smer koji u elektrotehničkoj školi upisuju bolji đaci.

Svi maturanti pali su ispit iz predmeta programiranje, koji imaju tokom sve četiri godine školovanja! Na praktičnom delu ispita palo je 13, a još četvoro učenika nije prošlo teorijski deo.

Jedan od roditelja čije dete nije uspelo da položi maturu kaže da se sada postavlja pitanje da li je problem u učenicima, u organizaciji ispita, ili u nastavnom kadru koji ih je spremao.

- Mislim da su krivi svi, ali problem postoji i ozbiljan je, kada umesto da 25 odsto razreda padne na maturskom ispitu, samo 25 odsto ga završi - kaže roditelj. Prema njegovim rečima, na ispitu koji nosi ukupno 100 bodova najbolji učenik imao je ukupno 71, dok je drugi iza njega imao 57 bodova, što je jedva dovoljno za prolaz.

- Deca neće moći da konkurišu na fakultete u prvom roku, a 12 đaka koji su pali izjasnilo se da hoće da upiše fakultet - dodaje zabrinuti roditelj.

Kako kaže, ni razočarani roditelji, ni škola, ni đaci pripremi ispita nisu pristupili dovoljno ozbiljno.

- Teorijski deo imao je 500 pitanja, od kojih je 50 bilo na testu. To nije matura kao u drugim školama koja je formalnost. Jedna profesorica dva meseca je bila odsutna zbog bolesti, deci su na časovima davali da igraju igrice. Sve vreme je bilo reči da treba naučiti 37 programa, da bi se pet dana pred ispit to svelo na 10 jer je ono bilo previše. Da su deca znala to od početka, verujem da bi ih sve naučili - dodaje roditelj.

Kako kaže, đacima treba dati priliku da ponove ispit.

- Mislim da je i škola svemu pristupila neozbiljno i da deci treba druga šansa - napominje roditelj.

Republički ogledni koordinator Žolt Konja ističe da je upoznat sa situacijom u školi u Bečeju, kao i da je malo iznenađen slabim rezultatom učenika.

- Đaci su kroz zbirku dobili zadatke koje su imali na maturi - iznenađenja nije bilo, imali su vremena da to savladaju, da pitaju nastavnike za pomoć. Od nastavnika mentora se očekuje priprema za maturu. Ovo je zahtevan smer. S druge strane, na oglednim profilima se lakše padne na maturskom ispitu jer pred učenicima je konkretan praktični rad, tj. zadatak koji treba rešiti, za razliku od klasičnih smerova, ali svakako im treba dati priliku da polože na popravnom - ističe on.

Iako smo pokušali da dobijemo odgovore i od škole, na telefon se niko nije javljao.

Dobre ocene, a znanje?

Među đacima koji su pali su i oni koji su iz programiranja imali dobre ocene. Roditelji ističu primer deteta koje je dve godine iz programiranja imalo peticu, a dve godine četvorku, sada nije uspelo da položi ispit. U tome se, kako kažu, vidi problem. Deca će maturu ponovo polagati u avgustu, ali je pitanje da li će moći da biraju smerove na fakultetima, pošto će stići na drugi upisni rok.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak