Seksualno nasilje – u svakom školskom odeljenju četiri žrtve

RTS 12.06.2017 10:52
Seksualno nasilje – u svakom školskom odeljenju četiri žrtve


Pre nekoliko dana javnost je uznemirena vešću da je seksualno napadnuta petogodišnjakinja u Šapcu, a pre nešto više od dvadeset dana beogradskoj policiji prijavljen je nepoznati muškarac koji je blizu škole u naselju Bežanijska kosa deci nudio slatkiše i igrice. Prva nacionalna studija pokazala je da su u svakom školskom odeljenju četiri deteta pretrpela seksualno nasilje – u uzrastu od 10 do 18 godina.Poruka upozorenja alarmirala je roditelje osnovaca u Beogradu. Iako se sumnjivi muškarac pojavljivao u blizini škole, direktorka kaže da je o tome niko nije zvanično obavestio. Ali jeste policiju.

"Što se tiče poslednjeg slučaja prijave da je nepoznati muškarac uočen u blizini OŠ 'Dragan Lukić', policija je utvrdila o kom licu je reč, on je saslušan, podneta je krivična prijava i da je to prosleđeno nadležnom tužilaštvu", objašnjava inspektorka Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije Marija Stanković.

Ovaj slučaj nije retkost. Dvadeset prijava godišnje stigne u policiju. Najčešće zbog nedozvoljenih polnih radnji.

"Živimo u sredini u kojoj se o tome malo priča, ako dete ima poverenje i smogne snage da se požali, nekad to neće biti roditelj, to može biti i psiholog da tome daju na važnosti", dodaje Stankovićeva.

Na oprez alarmira i Incest trauma centar. Oni beleže i sedam poziva nedeljno zbog seksualnog zlostavljanja dece. Prva nacionalna studija pokazala je da su u svakom školskom odeljenju četiri deteta pretrpela seksualno nasilje – u uzrastu od 10 do 18 godina. A osim toga, bar četiri deteta imaju druga ili drugaricu koji su prošli kroz slične situacije.

"U svakoj instituciji socijalne zaštite, zdrvstva, sudstva, tužilaštva, policije ima problema. I to je alarm, jer nema nijednog sistema koji će do kraja uraditi posao. Takođe nekoordinisanost sistema, događa se da jedna služba uopšte ne zna šta radi druga", kaže Dušica Popadić iz Incest trauma centra.

Bolja koordinacija među državnim organima je samo deo rešenja problema od kog se neretko okreće glava. Broj žrtava seksualnog nasilja može da se smanji – dva su načina.

"Jedno je dosledno sprovođenje zakona – Srbija uopšte nema loše zakone. Drugo je da se od vrtića do fakulteta uči o seksualnom nasilju, da bi deca mogla da prepoznaju i da se suprotstave", dodaje Popadićeva.

Statistika upozorava i da su počinioci neretko osobe bliske detetu. Problem je i što ne postoji izvršenje zakonske obaveze prijavljivanja. I dalje samo pet odsto onih koji imaju saznanje da je dete seksualno zlostavljano u porodici prijavljuje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak