Nacrt zakona o visokom obrazovanju ostavlja mogućnost za korupciju

Radio 021 09.06.2017 09:32
Nacrt zakona o visokom obrazovanju ostavlja mogućnost za korupciju


Nacrt zakona o visokom obrazovanju ne uređuje na adekvatan način većinu značajnih pitanja koja se tiču sprečavanja korupcije u oblasti visokog obrazovanja, ocenila je danas Agencija za borbu protiv korupcije.U analizi objavljenoj na sajtu agencije, kao primer se navodi proces zapošljavanja, izbora i napredovanja u nastavnim zvanjima, jer se tu radi o procesu koji bi trebalo da se zasniva na adekvatnim procedurama i jasnim i objektivnim uslovima i kriterijumima.
 
"S obzirom da odluke o izboru i napredovanju donose i sprovode članovi komisija koji su iz iste ustanove kao i lica koja treba da budu izabrana u naučno-nastavna zvanja, jasno je da takva okolnost može dovesti do potencijalnog ili stvarnog sukoba interesa, trgovine uticajem ili neke druge forme koruptivnog ponašanja", navodi se.
 
Agencija je navela da Nacrt zakona ne sadrži mere za upravljanje sukobom interesa prilikom izbora i napredovanja u naučno-nastavnim zvanjima, odnosno prilikom zapošljavanja. Zamereno je i to što nema odredbi koje bi otklonile rizik korupcije prilikom upisa studenata, polaganja prijemnog ispita, formiranja rang-liste kandidata, a nisu propisane ni mere koje se tiču transparentnosti prilikom polaganja ispita i ocenjivanja.
 
"Agencija za borbu protiv korupcije smatra da bi otklanjanje identifikovanih nedostataka i rizika korupcije doprinelo stvaranju adekvatnog pravnog okvira u oblasti visokog obrazovanja i ostvarenju ciljeva iz strateških dokumenata za borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak