Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića

Danas 08.06.2017 22:41
Rasvetljeno ubistvo novinara Milana Pantića


Šesnaest godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića, policijska istraga je najzad okončana, a imena osumnjičenih nalogodavaca i izvršilaca koji su „sa teritorije Beograda i Jagodine“ dostavljena su tužiocu, navodi za Cenzolovku predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.Matić navodi da je istraga pokazala da su prikupljeni dokazi za naručioce, da su rasvetljeni njihovi motivi, te da je Pantić ubijen upravo zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije.
 
Detaljan izveštaj, kaže Matić za Cenzolovku, policija je pre desetak dana dostavila nadležnom tužiocu u Jagodini, od koga se sada očekuje da „u najskorije vreme donese odgovarajuće odluke i preduzme radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima“.
 
Drugim rečima, da eventualno pokrene tužilačku istragu.
 
„Pantićeva likvidacija ima direktno veze sa njegovim novinarskim radom 1999, 2000, sve do 11. juna 2001. godine. Ubistvo je povezano sa njegovim profesionalnim angažmanom, izborom tema, istraživačkim novinarstvom kojim se bavio u svom rodnom gradu. Na početku rada Komisije po prvi put su prikupljeni i sistematizovani svi tekstovi Milana Pantića i analizirani kako bi se definisali mogući motivi i tragovi. Analiza njegovog rada pomogla je da se jasnije definišu motivi. On je svakako ostavio veoma ubedljiv profesionalni trag i kada je reč o borbi protiv korupcije“, navodi Matić.
 
On kaže da je za članove Komisije ovo posebno značajan slučaj jer je reč o „surovoj likvidaciji svedočenja o korupciji u vremenu kada je na vlasti bila demokratski izabrana prodemokratska vlada“.
 
Kako je tekla policijska istraga u timu koji je predvodio nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Dragan Kecman, možete pročitati sutra u intervjuu Verana Matića za Cenzolovku.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je najavu da će osumnjičeni nalogodavci i izvršioci ubistva biti predati tužilaštvu, i ocenilo da rasvetljavanje ovakvih zločina "očigledno zavisi od političke volje".
 
U saopštenju se navodi da nadležni organi uz podizanje optužnice javnosti duguju i objašnjenje zbog čega je istrazi trebalo toliko mnogo vremena - 16 godina, da se otkrije nalogodavac i ubica Pantića.
 
"NUNS smatra da bezbednost novinara, kao i drugih građana, mora biti sistemski uređena i garantovana, i da ne sme zavisiti od bilo kakve politike", navodi se u saopštenju.
 
Novinar Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine ispred svoje zgrade u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak