Mišković traži oslobađajuću presudu

Blic 30.05.2017 23:47
Mišković traži oslobađajuću presudu


Vlasnik Delta holdigna Miroslav Mišković zatražio je danas od sudskog veća Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora i pravosnažno da oslobodi svih optužbi.Detaljno usmeno obrazlažući svoju žalbu Mišković je tvrdio da u prvostepenoj presudi ničim nije dokazano da je izvrši krivično delo - odnosno da je sinu Marku pomogao da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Tokom svog izlaganja on je naveo da je dva dana pre hapšenja bio službeno u Moskvi gde je dobio poruke da ne treba da se vraća u Srbiju, jer će biti uhapšen, ali da je on odlučio da se vrati, jer kako je naveo, nije prekršio nijedan zakon i veruje srpskom pravosuđu.

Mišković je govorio i o pritisku na porodicu, pritvoru kojem je proveo sedam i po meseci, a osvrnuo se i na deo presude kojim je oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Što se tiče osuđujućeg dela presude, Mišković je smatra da je osuđen jer "svi građani razumeju izraz 'utaja poreza' i što to delo ima težinu, posebno u diplomatskom svetu", iako je, kako je naveo, Delta u poslednjih 10 godina platila 2 milijarde evra poreza.

- Ja lično sam najveći poreski obveznik u regionu, a 2011. godine, prilikom prodaje "Maksija", platili smo dobrovoljno 25 miliona evra državi Srbiji, iako na to nismo bili po zakonu obavezni - rekao je Mišković i ponovio da se nikad nije bavio porezima jer je to za njega radila najpoznatija svetska kuća KPMG.

Prethodnih dana sudskom veću koje će odlučiti da li će prvostepenu presudu potvrditi, preinačiti ili je ukinuti i vratiti na ponovno suđenje, predstavljena je i žalba tužilaštva za organizovani kriminal koje je tražilo da se ukine deo presude kojim je Mišković oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

U tom delu Mišković se tereti da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica jer je izlačio novac iz putarskih preduzeća.

Tužilaštvo je predložilo da sud preinači odluku i Miškovića proglasi krivim i osudi ili da ukine taj deo presude i naloži ponavljanje suđenja.

Prvostepena presuda Miškoviću je napisana na 986 strana, a na nju su podnete četiri žalbe, tužilaštva, Miškovićeva i dve žalbe njegovih branilaca.

Mišković je osuđen jer je, kako je sud zaključio, pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je zbog nedostatka dokaza osloboden od optužbi da je oštetio putarska preduzeca, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je prošlog marta zbog nedostatka dokaza i Miškovicevog sina, Mila Đuraškovića i ostale okrivljene, od optužbi da su oštetili putarska preduzeća u Srbiji.

Sud je, međutim, Marka Miškovića osudio na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog utaje poreza prilikom tvrgovine akcijama sa Đuraškovićevim putarskim preduzećima.

Prema toj prvostepenoj presudi, preduzeće Marka Miškovića "Mera Invest" dužno je da plati 320.280.000 dinara zbog utaje poreza.

U tom slučaju, sednica po žalbama u Apelacionom sudu, zakazane su od 19. juna do 6. jula.

Miškovićima je oduzet pasoš i ne mogu da napuštaju Srbiju bez odobrenja suda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak