Evo šta se dešava detetu kada raste bez oca! Mislite na vreme!

Kurir 19.05.2017 18:15
Evo šta se dešava detetu kada raste bez oca! Mislite na vreme!


Mnoga deca odrastaju bez oca, a prvi znaci da je dete osetilo da mu fali očinska ljubav manifestuju se u njegovom ponašanju u ranom uzrastu.Ne mora da znači da će svako dete imati kvalitetan život uz oba roditelja, ali, ako se u obzir uzme to da se podrazumeva da u svakoj porodici postoji zdrav odnos među članovima koji je čine, svakako da je poželjnije da dete ima i oca uz sebe.

Prema psihoanalizi, ljubav majke prema detetu je bezgranična, svemoćna i neizbrisiva i detetu takvo iskazivanje emocija uliva sigurnost i zaštitu. Dete zna da u potpunosti zavisi od majke i da se bez nje ne može.

Sa druge strane nalazi se otac, glava porodice, osoba koja je zaslužna za mogućnost ostvarivanja kontakta između majke i deteta.

Kao što postoje različiti načini da otac pokaže da je uvek tu uz svog sina ili ćerku, isto tako može da pokaže i da nije. Otac napušta dete onda kada nije fizički prisutan u kući, kada provodi vreme napolju, ne mari za vaspitanje i odgoj deteta, ne pomaže u kući i zapostavlja ostale ukućane. Otac može da napusti svoje dete onda i kada je fizički prisutan u kući, ali ne obraća pažnju na dete, ne priča sa njim, ne zanima se za njegov život, probleme i slično. Najteži oblik napuštanja je potpuno odvajanje od porodice, na primer onda kada otac ode od kuće i formira drugu porodicu.
Svako napuštanje se teško prihvata. U slučaju kada otac u potpunosti napusti porodicu da bi oformio neku drugu, posledice po dete su najteže i najdugotrajnije. Dešava se da očinska figura bude zamenjena nekom drugom, prisustvom drugog muškarca u životu napuštene dece, što može pozitivno da utiče na njihovo odrastanje, ali ipak nikada ne može da zameni sliku biološkog oca.

Evo šta se dešava detetu kada raste bez oca! Mislite na vreme!

Mnogi ljudi imaju stav da u odsustvu jednog roditelja onaj drugi može da bude i otac i majka, međutim, smatra se da uz majku deca ne mogu da ojačaju psihički onoliko koliko bi to uradila kada bi uz sebe imala i oca.
U svakom slučaju, bilo da otac u potpunosti napušta porodicu, ili je zapostavlja i onda kada je prisutan u kući, dete će to svakako osetiti i posledice će se zasigurno javiti, ali u različitoj meri. Odsustvo oca otvara duboku emocionalnu ranu kod deteta, posebno u prvim godinama odrastanja. Ta praznina ostaje zauvek prisutna i nijedna druga osoba ne može u potpunosti da nadoknadi detetu odsustvo čoveka koji u kući treba da bude glava porodice.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak