IBM napravio najjači kvantni računar na svetu

Radio 021 19.05.2017 18:07
IBM napravio najjači kvantni računar na svetu


IBM je uspešno izgradio i testirao najsnažnije univerzalne kvantne računarske procesore, koji će biti na raspolaganju istraživačima i programerima koji istražuju kvantno računarstvo.Drugi prototip iskoristiće se u komercijalne svrhe i biće jezgra IBM Q sistem, IBM-ove inicijative za izgradnju komercijalno dostupnih univerzalnih kvantnih računarskih sistema za poslovne i naučne namene. Pristup i jednom i drugom procesoru biće moguć kroz IBM-ovu Cloud platformu.

Koliko su novi IBM-ovi procesori snažniji od prethodnika, najbolje govori podatak da su se do sad eksperimenti obavljali na procesorima s pet qubita (osnovnog gradivnog bloka kvantnih računara), a novi procesori imaju 16 qubita zbog čega će biti sposobni da obave kompleksnije eksperimente.

Osim toga, IBM-ov prvi prototip komercijalnog procesora sa 17 qubita sadrži izdržljivije materijale, uređaje i promene u arhitekturi koji ga čine barem dvostruko jačim od do sad dostupnih kvantnih procesora.

Podsetimo, IBM je još pre godinu dana omogućio naučnicima pristup svojim kvantnim procesorima, a do danas je u IBM Cloudu obavljeno više od 300.000 kvantnih eksperimenata.

S dodatkom ova dva nova procesora za IBM Q stvoriće se platforma za rešavanje praktičnih problema u poslovnom i naučnom svetu, koji su do sad bili previše zahtevni i za najsnažnije klasične računare.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak