Bečić Milu na crti

Novosti 19.05.2017 12:54
Bečić Milu na crti


Opozicija uz predsedničke izbore iduće godine traži i vanredne i parlamentarne. Vođi Demokrata to bi bilo prvo učešće. Vujanović lobira za MilaMOŽE li Aleksa Bečić, lider Demokratske Crne Gore, predvoditi jedinstvenu opoziciju na predstojećim predsedničkim izborima, kao njen kandidat, i suprotstaviti se rivalu iz vladajuće DPS? Iako će se oni održati tek naredne godine, kombinatorike oko kandidata već su u igri. Lider Demokrata ne isključuje mogućnost da 2018. uzme učešće u toj trci, ali će to zavisiti i od drugih faktora.

- Sve je moguće, ali odluku o tome će doneti organi stranke, a zavisiće i od toga da li će istog dana biti održani parlamentarni i lokalni izbori, na čemu opozicija insistira - kaže Bečić.

Pre četiri godine opozicija je imala kandidata Miodraga Lekića, tada člana Demokratskog fronta, koji je na crtu izašao Filipu Vujanoviću i ostao kratak za oko 7.000 glasova. Aktuelni predsednik države tada je osvojio 161.940 glasova, a Lekić 154.290. Vujanović više nema prava da se kandiduje za predsednika Crne Gore, a svog naslednika vidi u lideru Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću.

- Živimo u vremenu u kojem on mora sa posebnom pažnjom da razmisli o svojoj kandidaturi, a kao osnov svoje odluke uzmimam njegov ukupni rejting u javnosti. Vrlo sam naklonjen tome i moj će savet njemu biti da prihvati tu vrstu odgovornosti i da nstavi ono što sam ja radio, a što je on radio pre mene - izjavio je Vujanović.

Milo Đukanović je jedini balkanski lider koji se za 27 godina vladavine šest puta vraćao na neku od najviših državnih funkcija. U premijersku fotelju sedao je čak pet puta, dok je jednom bio predsednik Crne Gore. Eventualna nova kandidatura naredne godine bio bi njegov sedmi pokušaj za povratak. Za razliku od njega, ovo bi Bečiću bilo prvo "vatreno krštenje" te vrste.

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da je lider Demokrata najbolja kombinacija za opoziciju na predsedničkim izborima. On smatra da bi Bečić mogao probuditi usnule apstinente koji bi mu uz podršku većinske Crne Gore doneli pobedu.

- Demokrate su politička budućnost Crne Gore, a Bečić, kao mlad čovek, može biti pobednički igrač. Ukoliko bi uspeo da osvoji glasova koliko i Lekić na prošlim izborima, onda će njegov trijumf biti neizbežan - komentariše profesor Vukadinović. - Sada bi najbolje bilo da se opozicija sabere oko njega kao jedinog kandidata, da savladaju između sebe sve sujete i podele, kako bi Crna Gora naredne godine konačno dobila novog predsednika. Demokrate nemaju "pepela po glavi", za njih se ne vežu nikakve afere, nema ih ni u jednim prljavim pričama, što im svakako daje šansu za politički uspon.


SENKA

- Dosta je bilo Filipa i Mila, njihovih šetnji od premijerskih do predsedničkih funkcija. Oni su prošlost, sledi tranzicija vlasti, broje se poslednji dani monolitnoj partiji kakva je DPS - kaže Vukadinović. - Lično bih voleo da se Đukanović kandiduje na izborima i izgubi utakmicu od Bečića i da sa porazom ode u političku penziju, a ne kao sada, što iz senke upravlja karikama društva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak