Usvojene mere štednje u Grčkoj, suzavac ispred parlamenta

RTS 19.05.2017 08:09
Usvojene mere štednje u Grčkoj, suzavac ispred parlamenta


Grčki parlament odobrio je po zahtevu kreditora nove mere štednje koje će dodatno smanjiti prihode Grka u naredne tri godine. Prethodno se manja grupa demonstranata sa kapuljačama izdvojila iz mase i bacala Molotovljeve koktele na policajce ispred parlamenta koji su uzvratili suzavcem.Zakon su podržala sva 153 poslanika vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, dok su svi prisutni opozicioni poslanici glasali protiv.

Ranije danas oko 15.000 demonstranata je na poziv sindikata protestovalo ispred parlamenta zbog novih rezova.

Desetine mladih su bacali Molotovljeve koktele na policiju koja je čuvala parlament i koja je odgovorila suzavcem.

Policija je saopštila da je jedan čovek uhapšen dok je više privedeno zbog učešća u nasilju.

Nove mere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija tokom 2019. i 2020. godine i povećanje poreza, što je koaliciona vlada prihvatila da bi od međunarodnih poverilaca dobila novu pozajmicu.

Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine. Da bi dobila sredstva Atina je morala da smanji plate, poveća poreze i sprovede reforme za povećanje budžetskih prihoda, ali je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede, dok je skoro svaki četvrti zaposleni ostao bez posla.

U sklopu trećeg sporazuma o međunarodnoj pomoći, Grčka mora da sprovede niz temeljnih ekonomskih reformi da bi dobila pozajmice.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak