Farmaceutski tehničari će imati dvojezičnu nastavu

Politika 18.05.2017 18:31
Farmaceutski tehničari će imati dvojezičnu nastavu


Daroviti već krenuli u pohod na srednjoškolske klupe. – Sa položenim testom u Matematičkoj gimnaziji može se konkurisati za odeljenja drugih gimnazija namenjenih đacima koji su talentovani za fiziku ili računarstvoZa dve nedelje završava se nastava za više od 69.000 osmaka. Mali maturanti obdareni za nauku i umetnost, koji žele da obrazovanje nastave u specijalizovanim srednjim školama i odeljenjima, uglavnom su se već prijavili za polaganje prijemnih ispita od 27. maja do 6. juna. Ova posebna provera znanja i sklonosti uslov je za upis u dvojezična, filološka, matematička, informatička i odeljenja za učenike sa posebnim sklonostima za fiziku ili računarstvo.

Položen prijemni nezaobilazan je i za prijem u umetničke škole: muzičke, baletske i iz likovnih oblasti.

Na testiranje prvo izlaze budući đaci bilingvalnih odeljenja za koje je ove godine predviđeno 450 mesta. Do sada je dvojezična nastava postojala u 12 gimnazija – u Beogradu, Senti, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Nišu, Pirotu i Aleksincu. Prvi put, od septembra, realizovaće se i u stručnoj Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi u Beogradu, koja otvara vrata za 30 budućih farmaceutskih tehničara sa nastavom jednim delom na srpskom, a drugim na engleskom jeziku.

– Da bi upisali bilingvalna odeljenja osmaci moraju da polože proveru znanja stranog jezika na kome se sluša nastava. To mogu biti engleski, francuski, ruski, italijanski i nemački. Prijemni se polaže 27. maja u devet sati, osim za ruski jezik za koji je zakazan za 31. maj u deset časova, a dvojezična srpsko-ruska odeljenja postoje samo u Aleksincu i Novom Sadu – pojašnjava Radivoje Stojković, direktor novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”.

U toj školi bilingvalni programi ostvaruju se na srpskom i  engleskom, francuskom, ruskom ili nemačkom jeziku. Dvojezične grupe čini po 15 učenika u dva kombinovana odeljenja. Najveća je navala na „engleski” za koji se prijavilo više od 80 učenika.

– Pred kandidatima je pisani i usmeni deo ispita iz stranog jezika. Testiranjem se proverava razumevanje teksta, konverzacija i znanje gramatike. Mogu osvojiti najviše 20 bodova. Minimum za prolaz je 14 poena – pojašnjava Stojković.

Đaci koji polože prijemni za dvojezično odeljenje ne ispunjavaju uslov za upis u filološke gimnazije i odeljenja. Filološka odeljenja postoje u gimnazijama u Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Valjevu, Šapcu, Nišu i Smederevu.

U Filološkoj gimnaziji u Beogradu prvacima je namenjeno 168 mesta. Oko 250 đaka prijavilo se da polaže prijemni. Provera znanja traje dva dana i sastoji se iz dva testa – iz srpskog jezika i književnosti i iz stranog jezika. Ispit se polaže sa minimum 60 osvojenih bodova po testu, od ukupnih maksimalnih 240 poena.

Za talentovane matematičare u specijalizovanim odeljenjima prvog razreda gimnazija širom Srbije za sledeću školsku godinu predviđeno je 240 mesta. Od toga je stotinu u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu gde se za polaganje prijemnog, za sada, prijavilo oko 180 osmaka.

– Prijavljivanje kod nas traje do kraja maja, ali u elektronskoj formi. To je omogućeno u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom i Ministarstvom prosvete, da bi se izbegli redovi, i besprekorno funkcioniše. Deca sve povratne informacije u najkraćem roku dobijaju na imejl adresu. Očekujem da će se u predviđenom roku prijaviti oko 300 kandidata. Otprilike svake godine na jedno mesto u Matematičkoj gimnaziji konkuriše troje dece – pojašnjava Srđan Ognjanović, direktor.

Na prijemnom matematičari mogu da osvoje najviše 240 poena, a sa 120 su položili. Isti kriterijumi važe za upis u matematička odeljenja gimnazija u Novom Sadu, Valjevu, Nišu, Kraljevu, Senti i Kragujevcu.

Specijalizovana ogledna odeljenja za učenike talentovane za fiziku postoje samo u tri gimnazije: Zemunskoj u Beogradu, novosadskoj „Jovan Jovanović Zmaj” i niškoj „Svetozar Marković”. Gimnazijski smer za đake obdarene za informatiku i računarstvo od sledeće školske godine postojaće u 12 gimnazija, a generaciju će činiti 300 prvaka, planirano je konkursom. Da bi upisali smerove za darovite fizičare ili informatičare osmaci polažu prijemni 4. juna, i to matematiku pre podne ili fiziku posle podne. Đaci mogu da izađu na oba testa, ali će im se za upis računati samo jedan – bolji rezultat. I deca koja polože prijemni za matematička odeljenja moći će da konkurišu za upis u odeljenja za fizičare ili informatičare.

Milenija Simić Miladinović

Kalendar prijemnih ispita

27. i 31. maja – dvojezična odeljenja

1, 2. i 3. juna – muzičke škole

4, 5. i 6. juna – baletske škole

2, 3. i 4. juna – crtanje, slikanje i vajanje za umetničke smerove

3. juna – Matematička gimnazija i matematička odeljenja

4. juna – odeljenja za talentovane za fiziku ili informatiku

3. i 4. juna – filološke gimnazije i odeljenja

9. juna – konačni rezultati prijemnih ispita


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak