Da nas vide Arapi: Pepelom gradimo Koridor 11

B92 18.05.2017 17:59
Da nas vide Arapi: Pepelom gradimo Koridor 11


Vlada Srbije je zajedno sa EPS-om u proteklih nekoliko godina napravila pionirske korake da pepeo postane sirovina, izjavio je ministar Aleksandar Antić.Kako je naveo, cilj je da se iz negativnog ciklusa zagađivanja uđe u pozitivan ciklus korišćenja pepela.

"U Vladi je danas potpisan i prvi ugovor za 3.630 tona pepela koji će se koristiti na izgradnji autoputa između Beograda i Čačka na Koridoru 11, što je donacija EPS-a", rekao je Antić na zasedanju skupštine udruženja ECOBA u Beogradu. 

Ministar je kazao da su ovo ipak prvi koraci jer na deponijama ima oko 200 miliona tona pepela, a godišnje se proizvede dodatnih šest miliona tona. 

Podsetio je da je vlada 2015. donela uredbu kojom se definišu načini korišćenja pepela. 

"Mi želimo da naučimo puno toga od vas, ja sam zadovoljan što je EPS član ove asocijacije, i mislim da je to važno jer je i put Vlade Srbije usmeren ka tome da pepeo dostigne status sirovine i kod nas kao što je kod vas, u Evropi i širom sveta", rekao je Antić. 

On je kazao da je velika stvar što se sastanak udruženja ECOBA održava u Beogradu, jer će pomoći Srbiji da uhvati korak sa svetom, usvoji nove mehanizme i nauči kako da komercijalizuje velike količine pepela koje poseduje. 

Vršilac dužnosti direktora EPS, Milorad Grčić rekao je da je ovaj dan važan za EPS, ali i za celu Srbiju i njenu privredu. 

"EPS ima za osnovnu delatnost proizvodnju električne energije, ali njena proizvodnja je 70 odsto iz uglja, i zato ima toliko pepela na deponijama, i zahvaljujući Vladi i uredbi iz 2015. taj pepeo počinje da se koristi u izgradnji puteva", rekao je Grčić. 

On je dodao da su od 2015. do danas, EPS i nadležno ministarstvo uspeli da isposluju korišćenje pepela sa dve termoelektrane, što je veliki napredak. 

"Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i zato ističem da smo počeli izgradnju luke na Dunavu, što je važno za rečnu komunikaciju u budućem transportu pepela", istakao je Grčić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak