Rekordan pad na Volstritu zbog političke napetosti

N1info 18.05.2017 15:27
Rekordan pad na Volstritu zbog političke napetosti


Zbog političkog uznemirenja u Vašingtonu posle kontroverznih poteza predsednika Donalda Trampa, dogodio se rekordan pad na Njujorškoj berzi, Volstritu.Vrednost deonica naglo je opala zbog strahovanja investitora od toga šta tek sledi u vrhu američke države i da bi zato Tramp mogao izmeniti svoju najavljenu politiku u prilog biznisa.

Današnji pad na Volstirtu je najveći od septembra prošle godine čime je završen neuobičajeno dug period relativnog mira na berzi, uprkos promeni vlade krajem prošle i početkom ove godine.

Banke čija je vrednost deonica rasla od novembarskih predsedničkih izbora u SAD, danas su bile najveće gubitnice, a među njima deonice "Benk o Amerika" koje su izgubile čak 5,9 odsto vrednosti.

Pošto se investitori sklanjaju od rizičnijih ulaganja, skočile su cene državnih obveznica, preduzeća koje sebave javnim uslugama i zlata, a vrednost dolara je opala.

Indeks "Standard end Purs 500" je izgubio 43 poena, ili 1,8 odsto vrednosti, i opao na 2.357. Indeks "Dau Džons indastrial averidž" je izgubio 372 poena, ili takođe 1,8 odsto, i spao na 20.606. Indeks "Nasdak" je opao za 158 poena, odnosno 2,6 odsto, na 6.011 poena, samo jedan dan pošto je dostigao svoju rekordnu visinu.

Deonice malih kompanija koje bi trebalo da imaju najveću korist od smanjenja poreza koje je predlagao Tramp, izgubile su više vrednosti nego ostale na tržištu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak