Premijer - Dačić ili Brnabićeva

Novosti 18.05.2017 15:24
Premijer - Dačić ili Brnabićeva


Budući predsednik Aleksandar Vučić suzio izbor mogućih kandidata za svog naslednika u Nemanjinoj 11. Adut iz senke mogao bi da bude i ministar finansija Dušan VujovićU PREMIJERSKU fotelju u novoj vladi najverovatnije će sesti prvi potpredsednik Ivica Dačić ili ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, aktuelni predsednik Vlade Aleksandar Vučić sveo je spisak mogućih naslednika upravo na ova dva imena, a "adut iz senke" eventualno bi mogao da bude ministar finansija Dušan Vujović.

Vučić će 31. maja zvanično preuzeti funkciju predsednika Republike, i očekuje se da će uskoro prelomiti i saopštiti ko će preuzeti njegov kabinet u Nemanjinoj 11.

Kao glavni argument koji bi mogao da prelomi u korist Brnabićeve u krugovima bliskim vlasti pominju se njena stručnost, angažovanost i dobri rezultati u sektoru, ali i velika odanost Vučiću, bez obzira na to što nije članica SNS. Upravo zbog toga Vučić ima veliko poverenje u nju i nikoga nije iznenadilo to što se nalazi u najužoj konkurenciji za premijersku fotelju.

Vučića bi prema ovoj opciji moglo da povuče i to što bi njeno imenovanje verovatno izazvalo pozitivne reakcije na Zapadu, s obzirom na to da bi Brnabićeva bila prva žena na toj funkciji u istoriji Srbije, kao i prvi premijer koji se otvoreno izjašnjava kao gej.

Dačiću, s druge strane, u prilog idu dobri odnosi sa Vučićem koji su u uzlaznoj putanji nakon što su socijalisti na predsedničkim izborima zdušno podržali kandidaturu lidera naprednjaka. Iako je ranije bilo ozbiljnih varničenja između visokih funkcionera SPS i SNS, takvi glasovi se u poslednje vreme gotovo uopšte ne čuju, što takođe može da ukaže da snažni vetrovi duvaju Dačiću u leđa. Takođe, nije bez značaja ni činjenica da je lider socijalita već vodio najvažniji kabinet u Nemanjinoj, kao i to što je na poziciji šefa diplomatije stvorio veoma dobre kontakte širom sveta.

Najveću kočnicu za oba kandidata moglo bi da predstavlja to što veliki deo rukovodstva SNS smatra da bi i premijer trebalo da dođe iz njihovih redova, s obzirom na to da su ubedljivo najjača stranka u Srbiji. Ipak, funkcioneri naprednjaka više puta su ponovili da je konačna odluka na Vučiću.

NAGRADA "DUGA"

MINISTARKI Ani Brnabić je uručena nagrada "Duga", koju dodeljuje Gej strejt alijansa, za afirmisanje, promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LBGT osoba u Srbiji. Brnabićeva je rekla da je cela Vlada, na čelu sa premijerom, napravila ogroman iskorak i da joj je drago što je deo tog hrabrog i odgovornog tima:

- Tim Vlade, ali pre svega premijer, imali su hrabrosti da od prvog dana zdušno stanu uz mene i pruže mi ličnu, profesionalnu i moralnu podršku u svakom trenutku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak