Destinacije iz snova: 8 najboljih putovanja ove sezone

Nacionalna Geografija 18.05.2017 13:36
Destinacije iz snova: 8 najboljih putovanja ove sezone


Koje destinacije su idealne za planinarenje, koje za istraživanje podvodnog sveta, a u kojim gradovima turisti najviše uživaju u kulturno-istorijskim znamenitostima?1. Za ljubitelje ekoturizma: Bonito (Brazil)

Ronjenje i istraživanje pećina u udaljenom Rio de Prata 

Bonito je smešten u provinciji Mato Grosso do Sul i zahvaljujući brojnim vodopadima, pećinama i podvodnom svetu je pravi raj za ljubitelje prirode. Ronite u Rio de Prata, istražite Plavu lagunu, pećinu sa plavim jezerom. Planinarite obavezno uz Estancia Mimosa, stazu ulepšanu vodopadima, a avanturistima preporučujemo podvodnu pećinu Abismo Anhumas koja je ispunjena stalagmitima i stalaktitima, piše National Geographic.

U junu, julu i avgustu je u ovim predelima suvo, ali i mirnije i prijatnije.

2. Za ljubitelje velikog grada: Roterdam (Holandija)

Istražite arhitekturu i hranu u evropskom gradu

Roterdam je drugi najveći grad u Holandiji, smešten 30 kilometara od Severnog mora. Ako za vreme leta posetite ovaj grad, ne propustite Luchtsingel, novi žuti most koji povezuje tri prethodno nepovezane regije, ali i market u obliku potkovice Markthal blizu reke Rotte. Ukoliko volite festivale, onda je pravo vreme da Roterdam posetite u julu kad se u luci Roterdama održava Džez festival Severnog mora.

3. Ako volite ribe: Kokosovo ostrvo (Kostarika)

Podvodna avantura

Okeanograf Žak Kusto ga je nazvao najlepšim ostrvom na svetu, pa ukoliko imate iskustva u ronjenju obavezno posetite Kokosovo ostrvo. Uživaćete u pogledu na ajkule čekićare, raže, kit-ajkule, delfine... Ovo ostrvo ima najveću biomasu predatora u tropskom ekosistemu Pacifika.

4. Ukoliko je muzika vaša strast: Nešvil (Tenesi)

Opravdano ga zovu grad muzike

Ako ste ovog leta rešili da uživate u muzičkim festivalima, Nešvil je prava destinacija. CMA Music Festival kantri muzike u junu ili Bonnarro Music and Arts Festival, u okviru kojeg se održavaju brojne radionice i 150 muzičkih koncerata i zabavnih programa. Tradicionalno se 4. jula održava koncert Let Freedom Sing, dok se kasnije u avgustu (11. i 12. ) održava Tomato Art Festival. 

Budući da se ove godine navršava 40 godina od smrti Elvisa Prislija, ne propustite da posetite njegov dom Grejslend u Memfisu.

5. Ukoliko tražite bliski susret: Nacionalni park vulkana (Ruanda)

Lepota čovekolikih majmuna

Ruanda pokušava da zaštiti kritično ugrožene planinske gorile. Samo 254 planinskih gorila je bilo na ovim prostorima 1981. godine, a sada je njihov broj u porastu. Posetite Nacionalni park vulkana u Virungi i istražite i gorile i divljinu.

6. U potrazi za umetnošću: Sijetl (Vašington)

Kad padne kiša, zavucite se u muzeje

Kada sunce ogreje Sijetl, uživajte u planinarenju i vožnji trajektom. Ljubitelji umetnosti obavezno treba da posete Muzej umetnosti u Sijetlu, u kojem će moći da pogledaju izložbu poznate umetnice Yayoi Kusame. U Sijetlu se održavaju i muzički, plesni i filmski festivali, pa vam preporučujemo i taj vid zabave.

7. Ako želite luksuzno putovanje: San Huan (Portoriko)

Obavezna mesta koja morate da posetite u San Huanu su tvrđava iz XVI izgrađena da zaštiti grad i zaliv La Fortaleca, Muzej mora i Museo de las Amerikas. Posetite i plaže na ostrvu Vijekes, a uveče uživajte u zalivu Mosquito.

8. Ako želite avanturu: Madeira (Portugal)

Vode i šume Madeire

Pripremite se za vodopade, šume i strahopoštovanje. AKo želite da se upoznate sa portugalskom istorijom, posetite ostrvo Madeira, na kojem se proteže 3.000 km drevnih vodenih kanala, sistema za navodnjavanje. Lepote ovog ostrva istražite stazama Verada do Areeiro ili Verada dos Balcoes.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak