Kako Vulinovo ministarstvo nabavlja nova vozila

Radio 021 18.05.2017 11:41
Kako Vulinovo ministarstvo nabavlja nova vozila


Uprkos merama štednje Vlade Srbije i racionalizaciji voznog parka iz 2015, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nabavlja nova luksuzna vozila tako što ih ustanove socijalne zaštite na spornim tenderima kupuju za njih, pokazuje istraživanje Južnih vesti.Kako pišu Južne vesti, uglavnom su u pitanju luksuzne "škode superb", ali i nešto jeftinije "škode oktavia". Najveći broj njih, odnosno, najmanje 11, ustupljeno je u periodu od 2015. do marta 2017. godine.
 
Samo u 2017. su, prema ugovorima o ustupanju do kojih su došli novinari Južnih vesti, ustanove socijalne zaštite Ministarstvu na čijem je čelu Aleksandar Vulin predale ključeve najmanje četiri luksuzne "škode". Automobile je ministarstvu na korišćenje u januaru 2017, pored Gerontološkog centra iz Niša, Centra za stare i penzionere iz Apatina i Centra za zaštitu dece, odojčadi i omladine iz Beograda, ustupio i Gerontološki centar iz Kragujevca.
 
Kada se ovim kolima pridodaju i dve "škode superb" koje je 2015. i 2016. ustupila Nacionalna služba za zapošljavanje sa sedištem u Kragujevcu, dve "škode oktavie" koje je kupio Republički zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Beograd i jedna "opel insignia" beogradskog Gerontološkog centra, postaje jasno da je najveći broj vozila na ovaj način pribavljen upravo nakon što je i samo Ministarstvo početkom 2015. rasprodalo "suvišna" vozila, kao deo mera štednji, pišu Južne vesti.
 
Transparentnost: Izbegnuta detaljna kontrola tendera
 
Pravni savetnik "Transparentnosti Srbija" Rade Đurić smatra da sve ukazuje na to da je Ministarstvo, želeći da nabavi nova vozila u vremenu dok su mere štednje Vlade Srbije još na snazi, prosleđivalo novac ustanovama socijalne zaštite da to učine za njih, čime je javna nabavka velike vrednosti, "rascepkana na više javnih nabavki malih vrednosti", a kao takve podležu manjoj kontroli. "Na taj način izbegnuta je detaljnija kontrola tendera i dobija se manja transparentnost", rekao je Đurić.
 
U prilog tome, navodi Đurić, ide i to što je tehnička specifikacija tih javnih nabavki identična.
 
Kako pišu Južne vesti, pojedine ustanove su i ranije ministarstvu ustupale automobile, ali znatno ređe. Tačnije, od 2005. do 2012. godine to se desilo tri puta: Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Sremčica je ustupio "hondu akord"; Republički zavod za socijalnu zaštitu ustupio "opel astru klasik"; Zavod za vaspitanje dece i omladine Ministarstvu ustupio luksuznu "škodu superb", navode Južne vesti.
 
Novinari Južnih vesti odgovor na pitanje ko koristi sporne automobile nisu uspeli da dobiju od državnih sekretara Ministarstva Vladimira Ilića i Nenada Ivaniševića, kao ni od ministra Vulina.
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak