Neredi na ulicama Atine, sutra nove mere štednje

N1info 18.05.2017 01:14
Neredi na ulicama Atine, sutra nove mere štednje


Na ulicama grčkih gradova ponovo haos: policija je suzavacem rasterala demonstrante koji u centru Atine protestuju zbog novih mera štednje koje parlament mora da usvoji do sutra.Policija je na demonstrante ispred parlamenta bacila suzavac. Pojedini demonstranti su policiju zasuli petardama. Nekolko desetina demonstranata gađalo policiju kamenicama i bakljama posle marša oko 12.000 ljudi koji je protekao mirno.

"To pljačkanje radnika i penzionera je otišlo predaleko. Spustili su nas na nivo bednika", rekla je jedna penzionerka.

Grčki radnici, među kojima su javni službenici i lekari, stupili su danas u generalni štrajk, zbog čega je poremećeno saobraćanje trajekata, autobusa i vozova, kao i rad bolnica. Zbog štrajka je odloženo na desetine letova. Grčki ostrva su odsečena od ostatka zemlje još od utorka, kada su u štrajk stupili zaposleni pomorskih prevoznika.

"Neophodna je klasna borba dan i noć na duge staze. Ova četvrta runda mera spašavanja more biti bačena na smetlište istorije", rekao je lider komunističke partije Dimitris Kucumbas.

Grčki parlament bi trebalo u četvrtak da glasa o paketu štednje koji je uslov poverioca. Mere uključuju smanjenje penzija i povećanje poreza što bi donelo godišnje 4,9 milijarda evra. Grčka već sedam godina pokušava da izbegne bankrot.

"Ako te mere prođu stvari će postati strašne i svaki rast će umesto našoj deci otići u džepove kapitalista", kaže penzioner Janis Terzis.

Kada reforme budu usvojene ministri finansija evrozone će odlučiti o novoj tranši i to na sastanku 22. maja. Ali Atina mora već u julu da vrati dospeli dug od 7,5 milijardi evra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak