Zašto smo gladni posle neprospavane noći

Gloria 17.05.2017 18:49
Zašto smo gladni posle neprospavane noći


Pripremajući jednu od epizoda BBC-jeve emisije “Istina o snu“, britanski lekar Majkl Mozli otkrio je zašto loše prospavana noć utiče na nivo šećera u krvi i glad. U tom istraživanju pomogla mu je doktorka Eleonora Skot sa Univerziteta u Lidsu.Grupa volontera je pod budnim okom doktorke Skot bila pod stalnim monitoringom glukoze kako bi se proverilo šta se događa sa nivoom šećera u krvi kada spavamo dobro, ali i kada nam fali sna.

Volonteri su spavali normalno dve noći, a sledeće dve večeri su otišli na spavanje tri sata kasnije nego uobičajeno. U tome im se pridružio i dr Majkl Mozli, koji je to iskustvo opisao kao vrlo neprijatno.

Neprijatno sam bio iznenađen koliko sam bio gladan u danima kada sam bio lišen sna. Isto je bilo i sa mojim kolegama volonterima. Kada smo došli po rezultate, svi su se žalili na iste simptome – ističe dr Mozli.

Kod svih učesnika – bilo da su podlegli nagonu za slatkim, ili bilo da su uspeli da se drže normalne ishrane – primećen je povećan nivo šećera u krvi, do tačke u kojoj su neke zdrave osobe imale nivo koji se graniči sa dijabetesom tipa-2. Zanimljivo je što su ti problemi bili rešeni posle nekoliko dobro prospavanih noći.

-Kada smo lišeni sna, remeti nam se nivo hormona koji utiču na apetit. To čini da budemo češće gladni, dok se istovremeno smanjuje verovatnoća da ćemo se zasititi od normalne količine hrane. Takođe znamo da kada ljudi nedovoljno spavaju često žude za slatkom hranom – rekla je ona i zaključila:

-Ukoliko smo budni u trenucima kada je naš organizam navikao na san, telo proizvodi više hormona stresa, kortizola, a koji mogu da utiču na nivo glukoze sledećeg dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak