Ivanovu još tri dana da se izjasni o premijeru

RTS 17.05.2017 09:31
Ivanovu još tri dana da se izjasni o premijeru


Tri dana pre isteka roka u kojem predsednik Makedonije Đorđe Ivanov treba da odluči o davanju mandata za sastav nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu, ova država je, ocenjuju stručnjaci, u još dubljoj političkoj krizi s obzirom na to da je u ponoć istekao mandat gradonačelnicima i predsednicima opština.U Skoplju su izostala saopštenja i VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i pretendenta na tu funkciju i lidera socijaldemokrata Zorana Zaeva.

Nema informacija da li će se Ivanov i Zaev sastati do 19. maja, kada ističe rok za davanje mandata.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, makedonski mediji pišu da Ivanov planira službeno putovanje dan pre isteka roka za davanje mandata.

Ivanov je, naime, uprkos pritiscima međunarodne zajednice do sada više puta odbijao da mandat preda Zaevu sa obrazloženjem da "tiranska platforma", oko koje su se saglasile sve albanske partije, a koju je čelnik socijaldemokrata prihvatio kao deo svog programa, preti narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Međutim, nakon nedavne posete američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija, Ivanov je rekao da je neophodno da Zaev pre dobijanja mandata pruži garancije da će, ako on postane premijer, Makedonija ostati jedinstvena država.

Najuticajnija VMRO-DOMNE, međutim, smatra da je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora jedino rešenje za aktuelnu situaciju u Makedoniji.

Davanje mandata za formiranje nove makedonske vlade nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora bi trebalo da stabilizuje državu i omogući sprovođenje hitnih reformi koje Makedoniju treba da vrate na evroatlantski put.

Ukoliko Ivanov otputuje na službeno putovanje njega će zamenjivati novoizabrani predsednik parlamenta Talat Džaferi, prvi Albanac na toj funkciji, kojeg VMRO-DPMNE i predsednik Makedonije ne priznaju.

Deo makedonske javnosti i zvaničnika smatra da je Džaferi izabran na nelegalan način i da su Ivanov i tehnički premijer jedini legalni predstavnici vlasti.

Od ponoći u tehničkom mandatu su i svi gradonačelnici i predsednici opština u Makedoniji.

To praktično znači da su oni u tehničkom mandatu i da mogu da budu prisutni na čelnim pozicijama, ali nemaju nikakva prava, posebno ne potpisa i upravljanja finansijama.

Redovni lokalni izbori u Makedoniji nisu raspisani, jer nije imao ko da ih raspiše, a kako će i kada će ova situacija biti razrešena, za sada nije poznato.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak