Ruiniran pločnik na Pozorišnom trgu i dalje opasan po prolaznike

Radio 021 16.05.2017 09:28
Ruiniran pločnik na Pozorišnom trgu i dalje opasan po prolaznike


Pločnik na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, odnosno na Pozorišnom trgu, godinama je ruiniran, građani o razbijene ploče zapinju, proklizavaju, povređuju se, ali on u skorije vreme neće biti renoviran.Situacija je znatno opasnija kada padnu kiša ili sneg, jer je i pored soli koju pospu zimske službe, ovaj pločnik i dalje veoma klizav.
 
Poslednji primer koji pokazuje da je opasan dogodio se prošlog utorka, kada je starija Novosađanka zapela o njega, pala i povredila glavu. Čitavu situaciju zabeležio je hroničar Novog Sada Zoran Knežev koji je naveo da je žena povredila arkadu.
 
"Na očigled svih građana starija gospođa je pala ispred Srpskog narodnog pozorišta, zapevši na izlomljene i neadekvatno postavljene ploče na trotoaru. Tom prilikom je udarila glavu i razbila arkadu. Nekolicina nas joj je priteklo u pomoć i savetovali smo joj da pozove Hitnu pomoć i Komunalnu policiju i da prijavi slučaj. Koliko ovakvih stvari treba da se desi da bi nadležni odreagovali i urade nešto", zapitao se Knežev.
 
A koliko sličnih nezgoda bi trebalo da se dogodi da bi sam centar grada postao bezbedniji za građane, ali i za turiste koji iz autobusa najčešće izlaze upravo ispred SNP-a, nije poznato, jer iz Gradske za 021.rs kažu da je pre uređenja potrebno sprovesti aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije po kojoj bi se ono realizovalo.
 
"Međutim, pre toga je potrebno sprovesti urbanističko-arhitektonski konkurs, s obzirom na činjenicu da se Pozorišni trg nalazi u obuhvatu Starog gradskog jezgra grada Novog Sada, urbanom fragmentu koji uživa kako urbanističku, tako i zaštitu kulturnog dobra. Pre renoviranja neophodno je sprovođenje arhitektonskog konkursa", navode u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

S druge strane, ono što je poznato, a što je navedeno u Strategiji razvoja grada do 2020. godine, je da je za renoviranje ovog prostora potrebno izdvojiti između 140 i 150 miliona dinara. Ipak, u gradskoj kasi za to trenutno nema novca, zbog čega je sasvim izvesno da se u ovoj godini plato ispred SNP-a neće renovirati.
 
Inače, o renoviranju platoa se govori više od deset godina. U vreme behatoniranja centra grada 2004-2005. godine se najavljivalo da će to biti urađeno do 2007. godine, ali se ništa nije desilo. I nakon promene vlasti od 2008. do 2012. godine više puta je bilo reči o renoviranju Pozorišnog trga, ali je sve ostalo na najavama, mada se u planovima pominjala i suma potrebna za radove.
 
Ipak, stiglo je novo obećanje koje upućuje na to da bi građani uređenijim trgom mogli da šetaju za dve do tri godine. U gradskim dokumentima se navodi da gradski čelnici očekuju da renoviranje počne 2019. godine, verovatno kako bi Novi Sad potpuno spreman dočekao 2021. kada će biti Evropska prestonica kulture.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak