Koliko nam je blanš zaista prijatelj, a koliko ne

Lepota i zdravlje 12.05.2017 18:30
Koliko nam je blanš zaista prijatelj, a koliko ne


Vlada mišljenje da upotreba blanša u frizerskim salonima vodi do oštečene, ispucale i isušene kose. Da, to je tačno, ali samo ako se koristi na neadekvatan način. Blanš je naš savežnik u radu. Bez njega ne bi bilo moguće uraditi mnoge stvari u koloraciji kose.Razgovarali smo sa Bobanom Ćirićem iz frizerskog studija Sotto Sopra koji nam je podrobnije objasnio šta je zapravo blanš i na koji način “radi”.

  • – Blanš razgruđuje pigmente u kosi i ima samo jednu ulogu-da posvetli kosu.
    Koliko će kosa posvetleti i na koji način zavisi od kvaliteta blanša koji koristimo, jačine hidrogena, kvaliteta kose i uslova u kojima radimo.

Pravilnom upotrebom preparata možemo dobiti željeni efekat i izbeći oštećenje kose.
Preparat koji je dostupan u prahu, kremi i uljanoj emulziji.
Preparat u obliku kreme i ulja koristi se za posvetljavanje korena i rad na prirodnim kosama. Po svojoj strukturi je manje agresivan, manje iritira teme i nežniji je za dlaku. Samim tim ima i manju moć posvetljavanja.

Blanš u prahu se koristi za beljenje kose, izvlačenje pranenova, toniranje određenih delova kose…

Od kvaliteta blanša koji koristimo zavise i rezultati koje postižemo. Prah može biti beo, plav, zelen ili violet. Koju boju ce ko koristiti, zavisi od iskustva majstora i poznavanja pigmentacije dlake na kojoj se radi.

Hidrogen oksidant,po hemijskom sastavu vodonik peroksid, koji pokreće i aktivira blanš (ili boju). Od pravilnog izbora hidrogena zavisi kakve rezultate dobijamo i koliko će kosa ostati zdrava kada se proces završi.
U frizerskim salonima se koriste četiri koncentracije hidrogena: 3%, 6%, 9% i 12%.
Od kvaliteta dlake, prirodne pigmentacije kose, prethodnih tretmana koji su rađeni…zavisi i koji hidrogen ćemo izabrati za rad. Ovde se najćešće prave greške a krivica svaljuje na blanš.

Dakle, frizer mora tačno da zna koju količinu blanša u kom odnosu i sa kojom koncentracijom hidrogena mora da pomeša da bi dobio željeni rezultat. Koliko god da je frizer iskusan i stručan, na prvi pogled ne može da proceni kako ce čija kosa da reaguje na blanš. Kosu nikako ne treba pokrivati folijama i kesama, niti se sme zagrevati dok je preparat na njoj i dok traje proces oksidacije. Povišena temperatura prilikom zagrevanja katalizuje hemijsku reakciju, ubrzava proces posvetljavanja ali i drastično povećava stepen oštećenja kose.

Uzrok oštećenja kose priliko blajhanja je najčešće pogrešan odabir hidrogena i dodatno zagrevanje. Treba voditi računa i o toplim i hladnim zonama na glavi. Prvo treba raditi zadnji deo(koji je hladniji) a na kraju prednji (topliji) kako bi preparat ravnomerno izvukao ton.

I na kraju REGENERACIJA!!!

Posle blajhanja od ključnog značaja je regeneracija i hidratacija dlake kao i pravilan završetak procesa zatvaranja dlake i vraćanje pH vrednosti temena u normalu. I kada sve lepo završite u salonu, neophodna je adekvatna nega kod kuće.
Dakle, blanš nije bauk, sa njim samo treba znati raditi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak