Deponija ili ne, ko ne vidi dobro - građani ili nadležni?

N1info 09.05.2017 09:51
Deponija ili ne, ko ne vidi dobro - građani ili nadležni?


Da li verujete institucijama ili svojim očima? Tako bi mogla da počne priča iz beogradskog naselja Kumodraž gde meštani tvrde da već tri godine postoji divlja deponija, dok nadležne institucije, isto toliko, tvrde da to što meštani vide nije deponija.Ni opštinska inspekcija, ni gradska, ali ni Srbija šume - niko nije video deponiju u Kumodražu. Osim onih koji tu žive.

"Niko ni neće da je vidi, cela priča se svodi na to da neće da je vide, jer u pitanju su pare", tvrdi Borislav Popov, meštanin Kumodraža.

U ovoj priči bogat je vlasnik placa sa kog se, kažu meštani Kumodraža, poslednje tri godine deponuje otpad, 50-ak metara od njihovih kuća.

"Tri godine, u delu kuće koji gleda na put, nisam otvorio prozor", navodi Rajko Krivokapić, meštanin Kumodraža.

"Fekalije su nam donosili. Vi nemate pojma koje je tu đubrište bilo, nego sreća sad što se odronilo pa je otišlo tamo, pa se malo vidi još nešto", navodi Popov.

Za svoje tvrdnje prilažu i materijalni dokaz, fotografije sa gugl mape. Na istom mestu gde je 2015. bila šuma, samo godinu dana kasnije, nikla je deponija, a tone smeća krenule su pravo niz brdo. Ipak, priznaju, poslednjih meseci ne baca se đubre, već samo zemlja i to otkad su počeli da protestuju. Blokadom lokalnog puta pokušali su da zaustave kamione kojih je, tvrde, na stotine dnevno. Sve se, kažu, završilo pretnjama vlasnika placa, oca i sina.

"Ja krenem na put, tu četiri džipa, ja se vratim, a Vojkan kaže "ako se pobunimo, krvi će biti do kolena". Kažu mi: Pa je l' vi znate s kim ste se vi zavadili? Nisam se ja zavadila, ja branim moj kućni prag", kaže  meštanka Jadranka Janjić.

Vlasniku placa Vojkanu Krstiću bilo je, kako kaže, ispod časti da se pojavi u priči u kojoj ga predstavljaju kao nekog ko se svađa s komšijama jer je, tvrdi, poznat samo po dobrim i humanim delima. U razgovoru pred isključenom kamerom demantovao je da su on i njegov otac pretili bilo kome, ali i tvrdnje da imaju divlju deponiju.

"Plac u Kumodražu je moje privatno vlasništvo i tu parkiram teške građevinske mašine, budući da posedujem građevinsku firmu. Ne nasipam ni zemlju ni šut. Sve ovo dvojica komšija rade da bi ostvarili svoj lični interes", tvrdi Vojkan Krstić, vlasnik građevinske firme ELITA gradnja.

I dok vlasnik placa kaže "bogat sam i zato im bodem oči", meštani kažu "bogat je dovoljno da kupi i nadležne".

N1: Vi mislite da je vlasnik deponije potplatio nadležne?
Borislav: Ne mislim, nego znam.

Zna, međutim, i inspekcija, da svojim očima nije videla ni 100 ni 200 kamiona, koliko meštani tvrde da ih dnevno prođe.

"Nije moglo biti utvrđeno da se na navedenoj površini odlaže građevinski šut, kabasti otpad i drugo kućno smeće, te nasuta površina nema karakter deponije", kažu iz Gradske inspekcije.

Nema ni kršenja Zakona o šumama, jer Uprava za šume konstatuje da se sporna parcela u katastru vodi kao gradsko građevinsko zemljište i da nije obrasla drvećem. Ipak, sve dalje od parcele niti je privatno, niti građevinsko zemljište, već državna šuma posred koje niče pijavica smeća koju građani mogu da vide, ali ne i nadležni.


IzvorAnonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
87. Bruka
Anonymous
88.1. opet ti
Anonymous
Anonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak