U Dortmundu otvoren Novosadski trg

Alo 08.05.2017 09:55
U Dortmundu otvoren Novosadski trg


U Dortmundu je danas otvoren Novosadski trg, u čast 35 godina pobratimstva dva grada – Novog Sada i Dortmunda.Govoreći na svečanosti koja je tim povodom upriličena, gradnačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Novosadski trg, koji se nalazi u srcu jedne od najlepših evropskih metropola, simbol saradnje dva grada koja traje tri i po decenije.

"Bilo je tu raznih izazova, ali naše prijateljstvo i potreba da budemo što bliži, sve su ih nadjačali. I nije slučajno to što ćemo Novosadskim trgom prvi prošetati tokom velikog festivala Dortbunt – festivala kojim slavimo slobodu, toleranciju, demokratiju, istovremeno se sećajući najveće pošasti u istoriji sveta. I zato danas stojimo zajedno – rame uz rame, protiv svih mračnih sila, protiv zla koje dobija nove obrise u napadima na nevine, na drugačije, u napadima na sve civilizacijske tekovine. I zato želim da znate, da smo uvek sa Vama – i kada se radujete, i kada tugujete. I da znate da nema snage te bombe, niti jačine mržnje, koje će učiniti da budemo manje ljudi, i da budemo manje prijatelji", naglasio je gradonačelnik Vučević.

On je podsetio i na to da su, kroz svoju istoriju, i Novi Sad i Dortmund bili rušeni, i razarani, pa građeni, i razvijani.

"Najjači most između dva grada danas čine njihovi umetnici, sportisti, privrednici, turisti i đaci koji se upoznaju i odrastaju u prijateljstvu", istakao je Miloš Vučević.

"To što imaju Novi Sad i Dortmund, na papiru se zove Povelja o bratimljenju, a u životu se zove iskreno prijateljstvo. Zahvaljujući i Vašoj podršci postigli smo neverovatne uspehe, možda i najveće u istoriji našeg grada – postali smo Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, i Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. I idemo dalje! Jer imamo još mnogo poslova i planova - zaključio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na otvaranju Novosadskog trga u Dortmundu, zahvalivši se prisutnima u ime svih Novosađana", zaključio je Vučević.

Svečanom programu povodom otvaranja Novosadskoj trga prisustvovali su gradonačelnik Dortmunda Urlih Zirau, počasna građanka Novog Sada Henelore Lamhe, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života tog grada, srpske dijaspore, KUD Dortmund – Srbija, sportske organizacije dva grada, kao i delegacija grada Rostov iz Rusije.

U okviru posete delegacije Grada Novog Sada Dortmundu, dvojica gradonačelnika Miloš Vučević i Urlih Zirau, razgovarali su o nastavku saradnje, posebno mogućnostima za ostvarivanje intenzivnije privredne saradnje, i proširivanju poslovanja nemačkih kompanija na naše tržište, posebno u Novi Sad.

Tokom posete Dortmundu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević susreo se i sa predstavnicima srpske dijaspore, Društva Dortmund – Srbija, i posetio je Pravoslavnu crkvu u Dortmundu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak