Izložba 'Srpska književnost u Prvom svetskom ratu' u Beču

RTS 03.05.2017 13:00
Izložba 'Srpska književnost u Prvom svetskom ratu' u Beču


U Beču, u Muzeju književnosti otvorena je izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu". Izložba traje do 16. maja 2017. godine.Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" svečano je otvorena 26. aprila, u Muzeju književnosti u Beču.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Na otvaranju su govorili Goran Bradić, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Beču, prof. Gordana Ilić Marković sa Insituta za slavistiku u Beču i Laslo Blašković, direktor Nacionalne biblioteke Srbije.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat", a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Beču prikazuje srpsku književnost koju su stvarali revolucionari i omladina u vreme Velikog rata i književno stvaralaštvo autora koji su pisali u posleratnom periodu. Posebno mesto zauzima književnost koja je nastala na ostrvu Krf, na kojem se jedno vreme nalazila vlada i vrhovna komanda i koja se u gotovo nemogućim uslovima održala.

Pored krfske, prikazana je i književnost koja se rađala u zatočeništvu, logorima i inostranstvu. Na izložbi je prikazana rukopisna građa, fotografije pisaca i učesnika rata, esejistika, umetnički prozni žanrovi, stihovi, propagandna literatura kao dominantan oblik književnosti na ratnoj sceni, delovi iz dnevnika srpskih vojnika, autobiografija i memoara, rodoljubive i propagandne pesme velikih pesnika toga vremena.

Deo izknjiževnog opusa, fotografije i periodika iz perioda Velikog rata biće dostupni i u digitalnoj formi, tako da će Austrijanci biti u prilici da prate i razgledaju sadržaj i na računarima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak